23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'li Başaran emniyette işkenceyi Adalet Bakanı'na sordu

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Van Çocuk Şube Müdürlüğü'nde çocuklara yapılan işkenceyi Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Van Çocuk Şube Müdürlüğü'nde çocuklara yapılan işkenceyi ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.
 
Başaran, 16 Şubat 2019 günü sabah saatlerinde Van Çocuk Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların maruz kadlığı işkencenin doktor raporları ile belgelendiğini hatırlattı.
 
Van Barosu Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları başkanları ve üyelerinin, çocuklar ile bizzat görüştüğünü ve yaptıkları görüşmelerde işkencenin tespit edildiğini belirten Başaran, polisin işkencesi ile ilgili açıklamaya yapmayan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Van Barosu yöneti ile ilgili açıklama yapmasının manidar olduğunu kaydetti.
 
Emniyetin, Van Barosu'nun işkenceyi tespit eden gözlemlerini çarpıttığını ve suç duyurusunda bulunmakla tehdit ettiğini ifade eden Başaran, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Van Barosu avukatlarına ve yönetimine yönelik yayınladığı itham edici ve hedef gösteren basın açıklaması hakkında işlem yapıp yapmayacağını sordu.
 
İçişleri Bakanlığı'na bağlı personeller tarafından kaç avukatın hedef gösterildiğini soran Başaran, "2015-2019 yılları arasında İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan kaç personel hakkında avukatların görevlerini yerine getirmelerine engel teşkil ettikleri için işlem başlatılmıştır? " diye belirtti.