1 Ekim 2024 Salı

HDP'den suç duyurusu: Partimize giren şahsın niyeti nedir

1 Mayıs günü HDP İstanbul İl Örgütü'ne polis gözetiminde bir şahsın girmesine ilişkin açıklama yayınlayan İl Yönetim Kurulu, hukuki sürecin adımlarının atılarak suç duyurusunda bulunduklarının bilgisini verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Yönetim Kurulu, 1 Mayıs günü akşam saatlerinde polis gözetiminde kimliği belirsiz bir kişinin kimse yokken parti binalarına girmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak hukuki sürecin adımlarının atıldığının bilgisini verdi. Açıklamada, İl Örgütü'nün 1 Mayıs tarihinde il binalarına izinsiz ve kimliği bilinmeyen bir şahsın girmesine dair geçmişe dönük yaptıkları kamera taraması sonucunda elde ettikleri bilgilerle 10 Mayıs'ta bir basın toplantısı gerçekleştirdikleri anımsatıldı.

Durumun şüphe uyandırıcı olduğuna değinilen açıklamada, "Partimizin genel merkez, il ve ilçe binalarına ve çalışanlarına yönelik uzun süredir devam eden ve kamuoyunun da bilgisi dahilinde olan saldırılar göz önüne alındığında bu durum bizler açısından şüphe uyandırıcıdır" denildi. Kamera kayıtları ve görüntüleriyle birlikte olayı basın yoluyla ifşa ettiklerine değinilen açıklamada, hukuki sürece ilişkin adım attıklarının bilgisi de verildi. Açıklamada, "Konunun basında yer alması akabinde şahsın medya kuruluşlarına, bize ulaştığı ve çeşitli beyanlarda bulunduğu bilgisini paylaşmak isteriz. Yine kamuoyu önünde gerçekleşen açıklamamız sonrası şahsın gözaltına alındığını, sorgulandığını ve serbest bırakıldığını İstanbul Emniyet Müdürlüğü açıklamasıyla da öğrenmiş bulunmaktayız" ifadelerine yer verildi.

HDP'nin her türlü saldırıyla yüz yüze olduğunun vurgusu yapılan açıklamada "Bu saldırıların ardı arkası kesilmeden devam ettiği herkesin malumu iken, gösterdiğimiz hassasiyet sorumluluğumuzdandır. Bu her ne olursa olsun bizlerce hep en öncelikli konu olacaktır. Temsil ettiğimiz halk iradesini kriminalleştirenleri, demokratik siyasetin, hukukun, evrensel hak ve özgürlüklerin zeminine bir kez daha davet ediyoruz. İçinde şüphe ve şaibe barındıran hiçbir süreci takipsiz bırakmayacağız ve partimizin tüm saldırılara karşı korunması konusunda mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz" mesajı verildi. Açıklamada ayrıca olayla ilgili hukuki sürecin ısrarlı takipçisi olacaklarının da altı çizildi.

Konuya dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan HDP avukatları, tüm mobese kayıtlarının incelenmesi ve polislerin de ifadesinin alınması gerektiğini belirtti. Suç duyurusunda bulunan HDP Bakırköy İlçe Eşbaşkanı ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ferdi Yamar ile Vedat Çağırtekin, partinin siyasi haklarının engellendiğini ifade etti. Suç duyurusunda, "konut ve iş yeri dokunulmazlığının ihlal edildiği, bina veya eklentisi içerisinde muhafaza altına alınan eşya hakkında hırsızlık suçunun teşebbüsü olduğu" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu şahsın "kim" olduğunu suç duyurusunda soran avukatlar, "Bu şahsın bina önünde resmi üniformalı polislerle ilişki olduğu gözükmektedir, şahsın emniyetle ilişkisi nedir? Resmi üniformalı polisin girdiği plakasız araç kimindir? Plakasız araçlar neden il binasının önünde durmaktadır? Araçlarda kimler bulunmaktadır? 6-7 dakika il binasının içinde tek başına olan şüpheli şahıs içeride ne yapmıştır? Niyeti nedir? Hangi eylem için içeri girmiştir? İçeriye nasıl girmiştir, kapıyı hangi cisim ile açmıştır? Şahsın içeride olduğu zamanlarda resmi üniformalı polisler adeta gözetleme pozisyonuna girdiğinden dolayı binayı kontrol altında tutmalarındaki amaç nedir? Şüphelinin polisle bağlantısı nedir? İçeri girerken eli ile gireceği yeri polislere onaylatması neyin göstergesidir?" sorularını da sordu.

İl binasına izinsiz girildiğinin altını çizen avukatlar, söz konusu kişinin ne amaçla girdiğinin araştırılması gerektiğine işaret etti. Avukatlar, "Keşif mi yapmıştır? Birini mi aramaktadır? Birilerini bulması durumunda binada bulunan kişiye zarar mı verecektir? Şüpheli şahısın belinde bulunan kabarıklık tarafımızca silah olarak değerlendirildiğinden, şüpheli şahıs belinde bulunan silahı nereden temin etmiştir, silah değilse ilgili kabarıklığın sebebi nedir? İl binasında maddi ve manevi değeri bulunan materyalleri almaya çalışmış mıdır? Binada kaldığı süre içerisinde, içeride tam olarak ne yapmıştır? İstanbul'un merkezinde bir siyasi partinin binasına içeride bir görevli olmadığı halde tek başına izinsiz girmesindeki amacı nedir? Kapıyı neden açık bırakıp çıkmıştır?" şeklindeki soruların cevabının ortaya çıkarılması için soruşturma başlatılmasını talep etti.

Avukatlar ayrıca, şüphelilerin tespit edilmesi ve haklarında dava açılarak cezalandırılmasını talep etti.