30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'den halklara çağrı: DTK etrafında kenetlenelim

HDP, DTK'ya yönelik baskın ve gözaltı saldırısına ilişkin açıklama yaptı. HDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, "Halkımıza çağrımızdır; iktidarın kabul edilemez politikalarına, Kürtlerin diline ve kültürüne saldırı siyasetine ve hem içeride hem dışarıda Türkiye'yi çekmeye çalıştığı savaş girdabına dur demek için hep birlikte harekete geçme zamanıdır" denildi.

Halkların Demokratik Partisi, bu sabah saatlerinde DTK'ya yapılan polis baskınına tepki gösterdi. HDP Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada, "Bu saldırı ve baskın DTK Eş Başkanı Sayın Leyla Güven ve Divan Üyesi Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırıldığı darbenin devamıdır" değerlendirilmesi yapıldı. Saldırıyı kınayan HDP, "Halkımıza çağrımızdır; iktidarın kabul edilemez politikalarına, Kürtlerin diline ve kültürüne saldırı siyasetine ve hem içeride hem dışarıda Türkiye'yi çekmeye çalıştığı savaş girdabına dur demek için hep birlikte harekete geçme zamanıdır" dedi.

DTK'nın siyasal, kültürel ve toplumsal olarak Kürdistan'da yaşayan tüm halkların ve inançların temsilini bulduğu çok sesli, çok renkli bir kurumu olduğunu söyleyen HDP, "DTK, çözüm sürecinde meclis tarafından muhatap kabul edilmiş, iradesi tanınmış, sivil, demokratik, meşru bir oluşumdur. DTK'ye saldırı hem çözüm iradesine yönelik bir sabotajdır ve hem de Kürt halkının iradesine karşı hakaret ve onu tanımamaya yönelik bir saldırganlıktır" dedi.

HDP MYK'nın açıklaması şöyle devam etti: 

"İktidarın yıllardır Kürt halkına, temsilcilerine, diline ve kültürüne yönelik inkârcı, yasakçı ve saldırgan tutumunun sonucu olarak gerçekleşen bu siyasi darbe Kürt halkı ve onun iradesinin yok sayıldığına dair net bir mesajdır. Bu saldırı ve baskın DTK Eş Başkanı Sayın Leyla Güven ve Divan Üyesi Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırıldığı darbenin devamıdır.  

Bu vesileyle Erdoğan iktidarını tekrar uyarıyoruz. Yüzyıllardır Türk halkıyla beraber yaşamış ortak tarihi ve geçmişi olan Kürt halkına reva gördüğünüz bu zulmü derhal durdurun. Bu yolu deneyen iktidarların sonunun ne olduğunu bizzat gördük. 

Kumpas ve çeşitli oyunlarla susturulmaya ve suçlu göstermeye çalıştığınız Kürt kurumlarının üzerinden çekin elinizi. 

Bu tür ucuz operasyonlar ile Kürt halkının iradesini illegalize edemezsiniz. Saldırganlığınızın nedeni hergün daha fazla battığınız suç haliniz ve günden güne toplum nazarında kaybettiğiniz imajınızdır.

Kürt halkına saldırarak, düşmanlık yaparak plazlandırmaya ve üzerinden kendinizi var etmeye çalıştığınız milliyetçilik ve onu temsil eden klik sizi kurtaramayacaktır. 

Halkımıza çağrımızdır; iktidarın kabul edilemez politikalarına, Kürtlerin diline ve kültürüne saldırı siyasetine ve hem içeride hem dışarıda Türkiye'yi çekmeye çalıştığı savaş girdabına dur demek için hep birlikte harekete geçme zamanıdır. 

Demokratik Toplum Kongresi şahsında Kürtlerin iradesine yönelik bu saldırıyı kınıyor ve tüm halkımızı DTK etrafında kenetlemeye çağırıyoruz."