30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'den Çerkeslerle dayanışma açıklaması

Çerkesce konuştuğu için saldırıya uğrayan gençle dayanışma eylemi yapan HDP İzmir İl Örgütü, "Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklara da taraf olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Kayseri'de bir otobüste Çerkesce konuşan gence yönelik ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. 

Basın metnini okuyan HDP Kadıköy İlçe Başkanı Koray Türkay, Türkiye'nin geçmişte ulus devlet anlayışına, tek tipleştirmeye kurban edilmek istenen halklar ve diller ülkesi olduğunu hatırlattı. Türkay, "Günümüz Türkiye'sinde ise iktidarın sadık taraftarlar yaratmak adına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi, muhafazakâr, dindar ve kindar bir nesil yaratma çabası sebep; sağlık çalışanlarına saldırı, kadın cinayetleri, doğa katliamı ve ırkçı saldırılar sonuçtur" dedi.

Türkay, "Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklara da taraf olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Açıklamaya, DÇK-G, Yurtsever Devrimci Çerkes Hareketi, Çerkes Sayfası, Xabze Işığında Düşünce Paylaşım platformu, Çerkes Soykırımını Taninsin Grubu, Çerkesya Kültür & Sanat Platformu, Çerkes Eylem Grubu da destek verdi.