29 Eylül 2024 Pazar

HDP'den Adana'nın afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi

Adana'da 15-24 Mayıs 2020 tarihleri arasında süren ve etkili olan poyraz, sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına narenciye meyvelerinin yüzde 95'ini yerlere dökerek çiftçileri zor durumda bıraktı. HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz yaşanan bu felaket sebebiyle Adana'nın afet bölgesi ilan edilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi.

Adana'da 15 Mayıs ile 24 Mayıs 2020 tarihleri arasında süren ve etkili olan poyraz, sonrasında gelen çöl sıcağı ve kuvvetli fırtına narenciye meyvelerinin yüzde 95'ini yerlere dökerek çiftçileri zor durumda bıraktı.

Yaşanan bu afet sebebiyle mağdur olan çiftçiler ürün alamayacak, borçlarını ödeyemeyecek, boş kalan bahçelerinin gelecek sene için bakımlarını yapamayacak durumda. Bu durum bahçelerde hastalıkların başlamasına sebep olacak ve bakımı yapılamayan bahçelerden bir sonraki yıl da ürün alınamayacak.

Çiftçilerin her yıl ürünleri için Ziraat Bankasından kullandıkları sübvansiyonlu kredi tutarı kadarına Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) poliçesi yaptırma zorunluluğu var, fakat TARSİM poyrazı afet kapsamına almamakta ve bu yüzden çiftçilere bir destek sağlamıyor.

Türkiye'de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana'da yaşanan bu afetten dolayı yüzde 80-90'a varabilecek ürün kaybı bekleniyor. Yaşanacak ürün kaybından dolayı yurt dışına narenciye ihracatı yapılamaması hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecek.

Tüm bunlara ek olarak Ağustos ayından başlayarak Nisan ayına kadar süren, 9 ay boyunca kesintisiz yapılan narenciye hasadında çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçileri ve sektörün diğer çalışanları bu yıl yaşanan afet sebebiyle çalışamayaram mağdur olacaklarını belirten HDP Adana Milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları, hem üreticilerin hem mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Adana ili ve çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi talebiyle Meclis'e kanun teklifi verdi.