1 Ekim 2024 Salı

HDP: Vicdani ret hakkı tanınsın

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, 15 Mayıs Vicdani Retçiler gününe ilişkin açıklama yaptı, vicdani ret hakkının tanınması çağrısında bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, 15 Mayıs'ın Vicdani Retçiler günü olduğunu hatırlatarak, vicdani ret hakkının tanınmasını istedi.

Yıkıcı ordular, yok eden silahlar ve emperyal emellerin her geçen gün birbiriyle rekabet ettiği bir dünyada paylaşım savaşlarının tüm evrene zarar verdiğini belirten Dede, "Tüm bu katı ve militarist bakış açılarından, kandan, gözyaşından uzak, orduların ve sınırların olmadığı bir dünyada barış içinde yaşamayı dileyen 'Vicdani Retçiler'in günü 15 Mayıs" diye kaydetti.

Vicdani Ret hakkının, dünyanın birçok ülkesinde ve Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında tanındığını hatırlatarak Türkiye'de bu hakkın tanınmamasına tepki gösteren Dede, "Bu anlamsız ısrarın sebebi, Cumhur İttifakının yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü savaş politikalarına, kolluk kuvvetlerinin hukuk tanımayan müdahalelerine bakıldığında çok net anlaşılmaktadır. Vicdani Ret hakkı, hükümetin elinde son enstrüman olarak çaldığı savaş borazanlarının iyice şiddetlendiği bugünlerde daha çok anlam kazanmaktadır" dedi.

Vicdani reddi hak olarak tanımamakta ısrarcı olan iktidarın diğer taraftan vicdani reddini açıklayanları ceza tehditleriyle baskı altına aldığını hatırlatan Dede, "15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü dolayısıyla vicdani ret hakkının hayata geçmesi, vicdani retçiler üzerindeki tüm baskıların kaldırılması ve vicdani ret hakkını kullandığı için insan hakları ihlal edilen tüm kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Vicdani ret hakkı için her türlü dayatma ve şiddete karşı direnen tüm vicdani retçilerin siyasi ve hukuki mücadelesinin yanında olduğumuzu vurguluyoruz" ifadelerine yer verdi.