30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: Van'da katledilen mülteci çocuğun failleri yargı önüne çıkarılsın

HDP Çocuk Komisyonu sözcüleri, Van Saray'da asker ve korucular tarafından ağır silahlarla taranan araçta yaşamını yitiren çocuğun katillerinin yargılanmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu Sözcüleri Nuray Türkmen ve Hüseyin Kaçmaz, Van'ın Saray ilçesi'nde yaşanan mülteci katliamına ilişkin açıklama yaptı.

Karahisar Mahallesi'nde mültecileri taşıyan aracın 3 Temmuz günü asker ve korucular tarafından ağır silahlarla tarandığını hatırlatan Türkmen ve Kaçmaz, dört yaşındaki mülteci bir çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 12 mültecinin yaralandığı belirtti.

Van Valiliği'nin aracın lastiklerine ateş açıldığı kurşunun sektiği şeklindeki açıklamasının, işlenen suçun ikrarı niteliğinde olduğu belirtilen açıklamada, Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Çocuk Hakları Komisyonu ve Serhat Göç-Der'in yaptığı incelemelere değinildi.

Van Valiliği'nin açıklamasının yapılan incelemenin ardından yalanlandığına işaret edilen açıklamada, aracın durdurulduktan sonra da kurşunların hedefi olduğun hatırlatıldı. Mültecilerin ölüm ve yaralanmasının seken kurşundan değil aracın hedef alınarak ateş açılmasından kaynaklandığının ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. Maddesinde yer alan, sığınma hakkı anımsatıldı. Sınırları aşarak Türkiye'ye ulaşan mültecilerin, ırkçı ve nefret söylemlerinin köpürtülmesiyle çok yönlü şiddetin hedefi haline geldiği anımsatılan açıklamada, "Göçmenleri pazarlık aracı olarak gören ve insan onuruna yaraşır bir muamelenin dışına iten anlayış, bir çocuğun daha katledilerek hayattan koparılmasına sebep olmuştur" denildi.

Olayın faili asker ve korucularla ilgili soruşturma başlatılması ve yaşanan çocuk cinayetinin aydınlatılarak sorumlularının yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Bizler, yerinden yurdundan edilmiş, çok yönlü şiddetin, ihmalin ve istismarın odağında olan bütün çocukların bu coğrafyada güvenli bir şekilde yaşamaları adına mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bu bağlamda, sorumluların görevlerini yerine getirmeleri konusu başta olmak üzere gerek cezasızlık gerekse de keyfi uygulamaların önüne geçebilmek adına etkin politikalar üretmeye ısrarla devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.