30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Sivas'ta katledilenleri andı: Er ya da geç yargılanacaksınız

HDP İstanbul İl Örgütü, 27. yılında Madımak'ta katledilenleri andı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Piroğlu, Sivas katliamının unutmamanın önemli olduğunu vurgulayarak, ezilenleri mücadeleye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Sivas Madımak'ta katledilen 33 kişiyi andı, katliamı kınadı. 

İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

PİROĞLU: UNUTMAMAK, UNUTTURMAMAK ÖNEMLİ
Eylemde ilk sözü Piroğlu andı. "27 yıldır unutmadığımızı, unutturmayacağımız ve katilleri affetmeyeceğimiz söylemek için buradayız" diyen Piroğlu, katliamlarla yoğrulmuş ve var olmuş bir coğrafyada yaşadıklarını söyledi. Sivas katliamını unutmamanın önemli olduğunu vurgulayan Piroğlu, şöyle devam etti: "Unutmamak iki açıdan önemli. Çünkü, onlar hiç bir şey olmamış, hiçbir şey yaşanmamış gibi aramızda dolaşıyorlar. Yeni katliamlara hazırlanıyorlar.

"Unutmamak önemli; acı bize ait, yanan bizim, yakılan da bizim. O katillerle aynı gemide yolculuk yapmıyoruz. Hesap soracağımız gün için mücadele ediyoruz.

"Yaşananları hatırlamak, bir daha olmasın diye de çok önemli. Roboski, Suruç, Gever, Antep, Ankara, yıkılan mezarlar, basılan cemevleri... Hiç değişmedi halka, işçiye, emekçiye, ezilenlere yönelik kinleri, tavırları. "

Piroğlu, "Bugün başka maskelerle halkın arasında geziyorlar.27 yıl sonra birileri hala ölüm listesi yayınlıyorsa, sosyal medyada silah gösterip tehdit ediyorsa, devlet de bir şey yapmıyorsa bilinki Sivas'ın katilleri hala aramızda" diyerek, iktidarın katliamcı politikalarını sürdürdüğünü de belirtti. 

'ANT OLSUN Kİ, BU İKTİDARI YIKACAĞIZ'
Madımak'ta 33 kişinin can verdiği yangının 8 saat sürdüğünü ve devletin bilerek müdahale etmediğini hatırlatan Piroğlu, "Bir daha o 8 saati yaşamamak için buradayız" dedi. 

Piroğlu, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Sivas'ta katlediler Roboski'de katledilenlerdir. Rojava'da, İdlib'de katledilenlerdir. Katillerin bir arada olduğu yerde bizim de çağrımız açık. Ezilenler olarak bir araya gelip, bu iktidarı ve ardındaki zihniyeti yıkacağız. Ve bilinsin ki, ant olsun ki yıkacağız. Sonunu getireceğiz, biz kazanacağız."

BULUT: ACIMIZ DA, MÜCADELEMİZ DE ADALET SAĞLANANA KADAR SÜRECEK
HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut da bu coğrafyada her günün yas gününe çevrildiğini söyledi. Sivaslı olduğunu söyleyen Bulut, "Bizim topraklarımızda kimin Alevi, kimin Sünni, kimin Kürt, kimin Türk, Ermeni olduğuyla ilgilenilmezdi. Bununla ilgilenenler iktidarlardır, kanla iktidarlarını büyütmek isteyenlerdir. Bu yüzden katliamlar bitmez, Roboskiler, 1915'ler, Maraşlar, Çorumlar bitmez" dedi. 

Katliamların karşısında bu topraklarda adalet ve direnişin de olduğunu vurgulayan Bulut, Sivas katliamı davasının cezasızlıkla sonuçlandığını anımsattı. "Onlar açısından dava bitebilir ama bizim açımızdan bitmedi. Acı, adalet yerini bulduğunda biter. Acımız da, mücadelemiz de adalet yerini bulana kadar bitmeyecek" diyen Bulut, mücadele çağrısı yaptı. 

AVCI: ER YA DA GEÇ O GÜN GELECEK, SUÇLARIYLA YÜZLEŞECEKLER
Eylemde son sözü HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı aldı. 2 Temmuz'un acısının da anısının da, ilk günki gibi taze olduğunu söyleyen Avcı, "Sivas katliamı bir soykırımdır" dedi.

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanışımının işletilemeyeceğini ifade eden Avcı, "Katiller gün gibi ortada ve bugün hak ettikleri cezaya çarptırılmamaları, yarın yargılanmayacakları anlamına gelmez. Er ya da geç insanlığın düşmanları, o gün, orada rol alan herkes suçlarıyla yüzleşecek" şeklinde konuştu.

Avcı, yeni acıların yaşanmaması ve katillerin yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. 

Eylem, "Sivas için adale herkes için adalet", "Sivas'ı unutma unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.