1 Ekim 2024 Salı

HDP PM'si kongre gündemiyle toplandı

HDP 5. Olağan Kongresini gerçekleştirmek için parti meclisi toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Eş Genel Başkan Sancar, "Önümüzdeki kongre kararlı, onurlu yürüyüşün en büyük şölenlerinden, en güçlü irade gösterisi olacaktır. Binler, onbinler toplanacak ve HDP'ye karşı yürütülen saldırıların nasıl boşa çıkarıldığını ortaya koyacaktır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi toplantısı gerçekleştirildi. 5. Olağan Kongre takviminin belirleneceği toplantının açılışında konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, toplantının yapıldığı Balgat'taki binanın çok anlamlı olduğunu söyledi. Sancar, "Bu binada demokratik siyasetin kararlı mücadelesinin hem sicili hem başarı hanesi dopdolu. Daha önce bu binada geleneklerini ve miraslarını devraldığımız partilerimiz çalışma yürüttü. Önce HADEP, sonra DEHAP, DTP, BDP ve kısmen DBP burayı genel merkez olarak kullandı. Pek çok baskıya, zulme karşı toplantılar, kararlar bu mekanda gerçekleşti. Baskılara, zulme, her türlü tasfiye girişimlerine rağmen, görüyorsunuz ki demokratik siyaset dimdik ayaktadır. Buraya gelmemizde emeği geçen, bedel ödeyen bütün yoldaşlarımıza buradan sevgilerimizi saygılarımızı teşekkürlerimizi ve minnetlerimizi sunuyoruz, hepiniz var olun" dedi.

HDP'nin bu mirası kararlılıkla taşıdığını söyleyen Sancar, farklı pek çok iktidarın bu siyasi geleneği hedef aldığını ancak başarısız olduğunu vurguladı. Kürt sorununda çözümsüzlük dayatarak savaş politikalarında ısrar edenlerin tarihin çöplüğüne gittiğini hatırlatan Sancar, "Ama bu değerli mirası taşıyan insanlarımız, halkımız gururla yürüyüşlerine devam etmektedirler" diye konuştu. Sancar AKP-MHP iktidarının akıbetinin de çözümsüzlükte ısrar eden geçmiş dönem iktidarlarıyla aynı olacağını söyledi.

ONBİNLER HDP KONGRESİNDE BULUŞACAK
Şubat ayında yapmaları gereken kongre tarihlerini korona salgını nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını söyleyen Sancar, "Hazırlıklarımız büyük ölçüde tamamlandı. Örgütlenme Komisyonumuz PM'miz ve diğer kurullarımız çalışmalarını büyük bir özveri ile yürüttüler ve şimdi büyük kongremizi toplamak için hazırlıklarımızı olgunlaştırdık. Önümüzde önemli bir kongre var, tarihi bir kongre var. Kongre ile ilgili ayrıntılar bu PM toplantısının önemli bir gündemidir. Birlikte takvimi tartışacağız, ayrıntıları birlikte somutlaştıracağız" diye belirtti.

HDP kongresine katılacak onbinlerin güçlü bir irade ortaya koyacağını söyleyen Sancar, "Herkese o kongrede kararlılık mesajını, mücadelede ısrar, demokratik siyasette inat ve çözüm isteğimizin sonsuz olduğu mesajını hep birlikte vereceğiz. Bunun diğer yüzünde hiçbir saldırının bizi yolumuzdan alıkoyamayacağı mesajı yer alacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi bu hedeflerde yolumuzdan alıkoyamayacaklardır" dedi.

'HDP'Yİ SAVUNACAĞIZ'
Kobanê kumpas davasının nasıl çöktüğünü anlatan Sancar, kapatma davasını hatırlatarak HDP'yi sonuna kadar savunacaklarını vurguladı. HDP'yi savunmanın halklara, insanlığa ve tarihe karşı sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Sancar şunları söyledi: "PM'miz bu sorumluluk ve görevin bilincindedir, gerekli kararları alacaktır. Bu güne kadar olduğu gibi halklarımız tarafından sahiplenilecektir, sonuna kadar hayata geçirilecek ve bunun için her türlü mücadele yürütülecektir. Elimizden gelen bütün imkanlarla, elimizden gelmeyenleri de yaratarak HDP'yi, bu ülkenin demokratik geleceğini, bu ülkede barış umudunu dimdik ayakta tutacağız."

Hapishanelerde tutsaklara yönelik işkence ve katliamlara değinen Sancar, bu iktidarı besleyen bütün rejim unsurlarını değiştireceklerini, bunun için mücadele edeceklerini vurguladı. Son kongrelerinde demokrasi ittifakı kararı aldıklarını ve bu yolda önemli adımlar attıklarını söyleyen Sancar, eksiklerini, hatalarını tartışacaklarını, toplumun farklı kesimlerinden gelecek eleştirileri ciddiyetle ele alacaklarını kaydetti.

Konuşmasında üçüncü yol vurgusu yapan Sancar, hapishanelerde tutsaklara özellikle kadın tutsaklara yönelik saldırılara değindi. Dün gerçekleştirilen HDP Kadın Meclisi toplantısında ortaya konulan iradeye işaret eden Sancar, "İşte HDP budur. HDP bu ülkeyi değiştirmeyi ahdetmiş kadın mücadelesinin partisidir. HDP sokaklarda, fabrikalarda, meydanlarda emeğinin hakkını arayan emekçilerin partisidir. HDP inancı yok sayılan, kimliği bastırılan, aşağılanan bütün inançların partisidir. Alevilerin de bugün Paskalya'yı kutlayan Hristiyanların da bütün inançların da partisidir. Bütün inançlar burada eşit şekilde kendi iradeleriyle temsil edilmektedir. Biz eşit yurttaşlık temelinde bütün inançları özgürlük temelinde bütün hakları birleştirecek yolu inşa ediyoruz" diye vurguladı.

'YOLUMUZ AÇIK, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugüne kadar ödenen bedelleri somut kazanıma dönüştürmenin zamanı geldiğini söyledi, 2022 yılı Newroz'unda yakılan büyük meşalenin ışığını ülkenin her tarafına yayacak kararlar alacaklarını belirtti. Kürt halkının Newroz'da kararlılığını ortaya koyduğunu kaydeden Sancar, "Şimdi Newroz'un verdiği mesajların gereklerini yerine getirme zamanıdır, şimdi geleceği demokrasi, özgürlük, barış ve eşit yurttaşlık üzerine inşa etme zamanıdır. Şimdi HDP zamanıdır. HDP ile birlikte büyümekte olan demokrasi ittifakının zamanıdır. Yolumuz açıktır, en ufak bir tereddüde yer yoktur. En güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz, büyüyeceğiz. O büyük dönüşümü gerçekleştireceğiz, hep birlikte kazanacağız" dedi.