1 Ekim 2024 Salı

HDP: Okullar hangi bilimsel verilere göre açılacak?

Korona salgını artıyor ancak AKP iktidarı, tüm uyarılara rağmen 31 Ağustos'ta uzaktan, 21 Eylül'de yüz yüze olarak okulların açıklanacağını açıkladı.  HDP milletvekilleri  Züleyha Gülüm ve Filiz Kerestecioğlu, Bakan Selçuk'a hangi bilimsel verilere göre okulların açılmasına karar verildiğini ve ne gibi önlemler alındığını sordu.

Salgının artarak sürdüğü koşullarda okulların açılmasına ilişkin tartışmaların sürdüğünü belirten HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni eğitim öğretim yılını 31 Ağustos'ta uzaktan, 21 Eylül'de aşamalı ve seyreltilmiş eğitim modeliyle yüz yüze uygulama kararı aldığını hatırlattı.

Eğitim-Sen'in okulların açılmasıyla ilgili Türkiye genelinde 2 bin 239 öğretmenle yaptığı ‘Pandemi Koşullarında Eğitim' başlıklı anketin, okulların mevcut durumunun açılmaya elverişli olmadığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Gülüm, katılımcıların yüzde 93'e yakınının halihazırdaki sınıf mevcutlarıyla, öğrenciler arasında gerekli fiziki mesafenin korunamayacağı, yüzde 96,4'ünün ise kendilerinin ve ailelerinin sağlığının tehdit altında olacağı fikrinde olduğunu söyledi.

'UZAKTAN EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ BÜYÜTTÜ'
HDP Ankara Milletvekili Kerestecioğlu ise pandemi sürecinin başında uygulanan uzaktan eğitimden çok sayıda öğrencinin yararlanamadığına işaret etti, "uzaktan eğitim için gerekli, internet ve kendilerine özel bilgisayar/tablet gibi araçlara sahip olmayan öğrencilerin uzaktan eğitimle birlikte ciddi sorunlar yaşadığı ve sosyo-ekonomik farklılıkların öğrenciler arasındaki eşitsizliği büyüttüğü, pek çok araştırmayla ortaya konmuştur" dedi.

'HER DÖRT ÖĞRENCİYE BİR YA DA DAHA AZ BİLGİSAYAR DÜŞÜYOR'
Bugün pek çok ülkenin, ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz dizüstü bilgisayar ve tablet verildiğini hatırlatan Kerestecioğlu, Türkiye'de ise milyonlarca çocuğun kendilerine özel, sürekli kullanabilecekleri bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçlara sahip olmadıklarını, büyük çoğunluğunun da yüksek maliyet ve erişim güçlüğü nedeniyle hızlı internet hizmetinden de mahrum olduğunun altını çizdi. Kerestecioğlu, "Öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kuramadığı ve doğrudan soru soramadığı televizyondan eğitimin ise verimli olmadığı, eğitimciler tarafından ifade edilmektedir" diye belirtti.

Kerestecioğlu, okullarda yüz yüze eğitime başlanmadan, öğrencilerin okullarda bulunmadığı yaz dönemi boyunca COVİD-19'a karşı gerekli hijyen tedbirlerinin de alınmadığına dikkat çekti.

Gülüm ve Kerestecioğlu, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi: 

"■Resmi verilere göre öğrencilerin yüzde 51,1'i EBA'daki dersleri izleyememiştir. ‘Canlı sınıf' uygulamasına ilişkin veriler de fırsat eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu bakımdan, erişim sorunu başta olmak üzere uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar nasıl giderilecektir? Bakanlık olarak alınan önlemler nelerdir?

■Gerekli ve yeterli önlemler için ek bütçe oluşturulmuş mudur? ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyasıyla toplanan paranın ne kadarı eğitim için kullanılmıştır

■Basında yer alan iddialara göre özel okulların ücretlerini tahsil edebilmeleri için kısa bir süreliğine yüz yüze eğitime başlanacağı, daha sonra EBA TV üzerinden online eğitime geçileceği belirtilmektedir. Bakanlık olarak söz konusu iddialar karşısında neden sessiz kalınmaktadır? Önceliğiniz toplumun sağlık hakkından ziyade özel okul sahiplerinin gereksinimleri ve elde edeceği kazanç mıdır?

■Okulların açılması Kovid-19 virüsünü yaygınlaştıracağı açıkken bu konudaki ısrar sermayenin ihtiyaçlarını öncelemenizden mi kaynaklanmaktadır?

■18 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla eğitim emekçisinin sağlık hakkını doğrudan ilgilendiren okulların açılması ile ilgili karar alma sürecinde demokratik katılım mekanizmaları neden işletilmedi?

■COVİD-19 yeni vaka sayılarının tüm dünyada artmasına ve uzmanların Eylül-Ekim aylarında sayıların daha da yükseleceği yönündeki uyarılarına karşın 21 Eylül'de yüz yüze eğitime geçme kararı hangi bilimsel veriler ışığında alınmıştır?

■Ülkemizde kaç öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli, kendine ait bilgisayar veya tableti vardır? Kaç öğrencinin yüksek hızlı internete erişimi vardır? Uzaktan eğitimin uygulandığı 6 aylık süre boyunca bu veriler toplanmış mıdır?

■İhtiyacı olan öğrencilerin kullanması için Bakanlığınız bilgisayar ve tablet satın almayı planlamakta mıdır? Böyle bir planınız varsa bunun için ne kadar bütçe ayrılmıştır?

■İhtiyacı olan tüm öğrencilere sınırsız ve hızlı internet erişim hizmeti sunulacak mıdır?

■Öğrencilerin okullarda bulunmadığı yaz dönemi boyunca yüz yüze eğitime hazırlık amacıyla COVİD-19'a karşı gerekli hijyen tedbirleri alınmış mıdır?

■COVİD-19 nedeniyle daha yüksek komplikasyon riskine neden olan sağlık koşullarına sahip öğrencilere uzaktan eğitim hizmeti sunulmaya devam edilecek midir? Bu öğrenciler ile yüz yüze eğitime katılacak öğrenciler arasında doğacak eşitsizlikleri telafi etmek için ne gibi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

■Öğrencilerin ve personelin sağlığını korumak, salgın koşullarında akademik öğrenmeyi geliştirmek, öğrencilere ve öğretmenlere duygusal destek sağlamak için ne gibi planlanmalar yapılmaktadır?"