30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP MYK üyeleri belli oldu

HDP 5. Büyük Kongresi'nin ardından ilk PM toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, sömürü düzenine karşı demokrasi ittifakını kuracaklarını söyledi. Sancar, yürüdükleri yolun doğru olduğunu belirterek, çözümün gerçek adresinin HDP olduğunu vurguladı. Konuşmanın ardından basına kapalı devam eden toplantıda HDP'nin 30 kişiden oluşan MYK üyeleri belirlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 5. Büyük Kongresi'nde seçilen Parti Meclisi (PM) üyeleriyle ilk toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin belirlendiği toplantıda, önümüzdeki dönem çalışma programı üzerine tartışma yapıldı.

Partinin Ankara Balgat'ta bulunan ek binasında gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Mithat Sancar, 3 Temmuz günü gerçekleştirdikleri 5'inci olağan kongrelerine katılan halktan aldıkları moral ve güçle kararlılıkla yürümeye devam edeceklerini söyledi. Kongrenin şiarını hatırlatarak HDP'nin çözüm gücü olduğunu söyleyen Sancar, tarihin en derin krizi yaşandığını belirterek, "Krizlerin en derin zamanı aynı zamanda çözüm imkanının da en fazla ortaya çıktığı zamanlardır. Yeter ki bu imkanları değerlendirecek örgütlü bir siyasi güç, kararlı ve tutarlı bir alternatif çözüm programı ortaya konulabilsin. HDP tam da bu çoklu krizlere karşı ülkede bütün sorunların çözümü olma iddiasıyla yoluna devam ediyor. Kongremizin bize verdiği en önemli görev de budur, direnmek bizim işimiz" dedi.

'YÜRÜDÜĞÜMÜZ YOL DOĞRU'
HDP'yi tasfiye planlarının kesintisiz şekilde sürdüğünü vurgulayan Sancar, çöktürme planlarını boşa çıkardıklarını, kuşatma hamlelerini kırdıklarını, genişleyerek, büyüyerek yollarına devam ettiklerini söyledi. Türkiye halklarının sorunlarına gerçek çözümler öneren tek parti olduğunu belirten Sancar, yaşanan sorunlarla yüzleşme çağrısında bulundu. Her türlü saldırıya karşı dik durduklarını, direndiklerini belirten Sancar, direnerek inşa gücü olmayı hedeflediklerini söyledi. Sancar, "Kobanî Kumpas Davası, kapatma davası, çeşitli saldırılar, yarın duruşması görülecek Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesi gibi hain saldırılar bizi bu yoldan alıkoyamaz. Bizler hem siyasal program olarak hem de sahip olduğu halk desteği ve gücü dolayısıyla bu ülkenin çözüm partisiyiz, anahtar gücüyüz. Anahtar gücün sadece sayıyla, oy oranıyla ile ilgili olmadığını defalarca belirttik. Evet, sayısal gücümüz önemlidir, çünkü bu kadar kuşatmaya ve saldırıya rağmen halkın desteğini almaya devam ediyorsak yürüdüğümüz yol doğrudur" diye konuştu. Eksikleri, hataları olduğunu kabul ederek özeleştiri de veren Sancar, ancak yürüdükleri yolun doğru olduğunu ve asıl belirleyici olanın da bu olduğunu kaydetti.

HDP'nin yer almayacağı herhangi bir denklem ve senaryonun ülkeyi yeni bir başlangıca taşıyamayacağını savunan Sancar, "Sadece yüz yıldır devam eden çoğu zaman çöküşlerle noktalanan kanlı ve kirli kısır döngünün yeniden üretilmesini sağlar. Bu kanlı ve kirli kısır döngüyü kırma kararlılığındayız, bunu hem siyasal programımızla hem de güçlü halk desteği ile gerçekleştireceğiz" dedi. Sancar, HDP'nin ortak görüşü değil ortak paydayı esas alarak yol yürüdüğünü söyledi, PM ve Danışma Kurulu üyelerini de bu esasa göre belirlediklerini kaydetti.

DEMOKRATİK CUMHURİYET
Toplumun bütün kesimleriyle diyalog kurmayı hedeflediklerini, çözüm konusunda anahtar güç olduklarına dair şüpheleri gidereceklerini belirten Sancar, demokrasiye ulaşmanın, demokratik cumhuriyeti inşa etmenin, eşit yurttaşlık ve onurlu barışı sağlamanın ancak çoğulculukla mümkün olacağını söyledi. Sancar, o nedenle hedefi demokrasi, onurlu barış, eşitlik yurttaşlık olan bütün kesimleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Baskı, zulüm, yasak politikalarına değinen Sancar, "Yeniden bir başlangıç, yeni bir başlangıç ancak yeni bir toplumsal sözleşme ile olur. Bunun hedefi de eşit yurttaşlık temelinde, özgürlük temelinde demokratik cumhuriyet olacaktır" diye konuştu.

Demokrasi ittifakının gücünü seçimlerde de ortaya koymak istediklerini söyleyen Sancar, "Bunu sağlayacak olan en önemli şey; halk ile sürekli ve her alanda temas kurmak toplumun bütün kesimleriyle diyalog yollarını aramak ve demokratik siyaseti güçlendirmektir. Sorunların çözüm yolu budur. Kürt sorunu başta olmak üzere her türlü sorunumuzu ancak demokratik siyaset zemininde çözebiliriz" diye ekledi.

'ÇÖZÜMÜN GERÇEK ADRESİ BİZİZ'
HDP Eş Genel Başkanı Sancar, yaşanan sorunların faturasının yoksul halka, emekçilere, ezilenlere kesilmemesi için mücadele ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi: "Sömürü düzeninden beslenenlere, düşmanlık nefret ve kin siyasetinden medet umanlara kesmek zorundayız. Bizler o faturayı onlara ödeteceğiz. O nedenle ilk seçimlerde demokrasi ittifakı bu ülkenin kurucu gücü olduğunu ortaya koymak zorundadır. Aynı zamanda ülkenin yönetiminde belirleyici aktör olduğunu göstermek göreviyle karşı karşıyadır. Bunları başaracak gücümüz var kimsenin şüphesi olmasın."

Sancar, emek sömürüsüne, kadına yönelik ayrımcılığa, gençlerin geleceğini gasp eden politikalara, halkı sokakta bırakan, barınma hakkını ayaklar altına alan iktidara, halkların kimlikleri, inançları üzerinde kurulan ayrımcı anlayışa karşı yeni bir başlangıcı mutlaka kuracaklarını söyledi. Sancar, "Emek sömürüsüne karşı bütün emekçilerle, yoksullarla bir arada olacağız ve mutlaka kazanacağız" diye vurgulayarak, Parti Meclisi'nde yer alanlara başarılar diledi.

30 KİŞİLİK MYK SEÇİLDİ
HDP PM toplantısı Sancar'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. Toplantıda, bir sonraki kongreye kadar görev alacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belirlendi.

Yeni dönemde görev yapacak MYK üyeleri şöyle: Ayşe Acar Başaran, Cihan Aydın, Dersim Dağ, Doğan Erbaş, Ebru Günay, Elif Bulut, Emirali Türkmen, Feleknas Uca, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hatice Akdağ, Hişyar Özsoy, İdil Uğurlu, Mahfuz Güleryüz, Mehmet Rüştü Tiryaki, Murat Çepni, Musa Piroğlu, Naci Sönmez, Ömer Öcalan, Özlem Gündüz, Pero Dündar, Rıdvan Turan, Samet Mengüç, Serhat Eren, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Tayip Temel, Tuncer Bakırhan, Turgut Öker, Turkut Çatar ve Tulay Hatimoğulları.

MYK'nın iç görevlendirme ise yarın yapılacak toplantıdan sonra açıklanacak.