28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP mülteci kadınların yaşadığı sorunları Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Pero Dundar, sınırda yaşayan mülteci kadınların durumunu Meclis'e taşıyarak, "Bu şiddet karşısında daha ne kadar sessiz kalacaksınız?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dundar, mülteci kadınların yaşadıklarını Meclis'e taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, İdlib'te 36 askerin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası "kapıları açarız" söylemleri ardından aralarında kadın ve çocukların olduğu mültecilerin Edirne Sınır Kapısı'ndan Yunanistan'a geçmek istediğini ancak Yunan polisinin geçişlere izin vermediği, gaz bombalarının atıldığı, gerçek mermilerin kullanıldığı ve en az üç kişinin bu saldırılarda yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Mülteci kadınların can güvenliklerinin sağlanması, birincil ihtiyaçlarının karşılanması ve tüm süreçlerinin düzenli takibinin yapılması gerektiği, fakat sınır kapılarının açılması ile birlikte kadınların ve çocukların uluslararası pazarlık konusu haline getirildiği belirtilen önergede, "Sınır kapılarını açan yetkililer kapılarda yaşanan can pazarını izlemektedir" ifadelerine yer verildi.

Dundar, Selçuk'un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* Mülteci kadınların maruz kaldığı bu şiddet karşısında daha ne kadar sessiz kalacaksınız?

* Sınır kapılarında Avrupa ülkelerine geçmek isteyen kaç kadın vardır?

* Sınır kapılarında bekleyen kaç kadın ve çocuk şiddete maruz kalmıştır?

* Güvencesiz yollarla sınırı geçmeye çalışırken yaşamını yitiren kadın ve çocuk var mıdır?

* Mülteci kadın ve çocukların insan tacirlerinin insafına bırakılmasını nasıl açıklıyorsunuz?

* İnsan tacirlerinin göz önünde bu kaçakçılığı yapması suç değil midir?

* Mülteci kadın ve çocukların korunması ve güvenceli bir şekilde gitmek istedikleri yerlere ulaşması için bir girişiminiz olacak mıdır?