1 Ekim 2024 Salı

HDP Muğla: Kıyılarımıza sahip çıkalım

Muğla Valiliği bünyesinde kurulan MUÇEV Turizm, Ticaret ve Limited Şirketi'nin, kıyı şeritlerini kiralamasına karşı HDP Muğla İl Örgütü Ekoloji Komisyonu açıklama yaparak, kıyıların rant alanına dönüştürüldüğünü ve bunun bir 'kayyım politikası' olduğunu belirtti.

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından kurulan MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi'nin kıyı şeritlerini kiralamasına siyasi partilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muğla İl Örgütü Ekoloji Komisyonu da açıklama yaparak, "Kıyılarımıza sahip çıkalım" dedi.

'SAHİLLER RANT ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'
MUÇEV'in faaliyet alanını Muğla'nın da ötesine Antalya ve Keşan'a kadar genişlettiğini belirten HDP Muğla Ekoloji Komisyonu, sahillerin birer rant alanına dönüştürüldüğünü belirtti. Yapılan açıklamada, "MUÇEV kıyı, iskele ve halk plajlarının işletme hakkını kendi üzerine geçirdikten sonra ihale, ilan ve duyuru yapmaya ihtiyaç duymadan bu alanları özel işletmelere kiralıyor. Halkın kullanımına açık olan sahiller ve iskele alanları bu şekilde birer rant kaynağına dönüşüyor" dedi.

MUÇEV'in elde ettiği gelirle ne yapıldığının bilinmediğine dikkat çekilen açıklamada, belediyelerin de işlevinin resmen sonlandırıldığına vurgu yapıldı. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'ın "Söz sahibi değiliz, biz sadece sahildeki çöpleri topluyoruz!" cümlesi hatırlatıldı.

'KAYYIM POLİTİKASI GENİŞLETİLİYOR'
MUÇEV'in işletmesine el koyduğu kıyıların daha çok muhalefet partilerinin yönetimindeki kıyılar olduğuna, burada da "kayyım politikası"nın uygulandığına ve bu politika alanının genişletildiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, "MUÇEV ile hem iktidarın seçimle alamadığı belediyelerde ranta el koymak, hem de seçilerek işbaşına gelen belediyelerin çalışmalarına sekte vurulması amaçlanmaktadır. HDP olarak, Anayasada teminat altında olan halkın serbestçe kullanımına açık kıyılarımızın, ilimizin adının da kullanılarak, ülke çapında talanını ifade eden bu girişimi kınıyoruz. Plajlar, koylar, bükler halkındır, MUÇEV'in bunları peşkeş çekmesine ivedilikle son verilmelidir" denildi.

'YASALLIĞI SORGULANMALI'
MUÇEV'in yasallığının sorgulanması ve hesaplarının kamuya açıklanmasının gerekliliğine dikkat çekilen açıklamada, milletvekili ve hukukçuların bu noktada seferber olmalarının gerektiği belirtildi. Son olarak açıklamada, kıyılarım işletmesinin, Belediye'nin çatısı altına alınması için mücadele eden tüm kuruluş ve örgütleri destekledikleri belirtildi.