30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Milletvekillerinden sosyalistler için soru önergeleri

HDP Milletvekilleri, ESP ve SKM üyelerine yönelik işkenceli gözaltı ve uygulanan çıplak arama işkencesine ilişkin Meclis'e soru önergeleri verdi. Milletvekilleri, çıplak arama işkencesi uygulayan sorumluların tespit edilip yargılanıp yargılanmayacağı başta olmak üzere, sosyalistlerin hangi gerekçeyle tutuklandığını da sordu. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyeleri Ebru Yiğit ve Hatice Deniz Aktaş'ın da aralarında olduğu dört kişi 18 Ağustos'ta İsanbul'da gözaltına alındı. Ev baskınında işkenceye maruz kalan sosyalistlere gözaltına alındıkları ilk andan itibaren çıplak arama işkencesi uygulandı. 

Aktaş ve Yiğit, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolü sonrası Covid servisinde yere yatırılarak ters kelepçeli halde darp edildi. 

Sosyalistler, itirafçı Berfin Ayırkan'ın yalan beyanlarını ortaya çıkarmalarına rağmen tutuklanarak Silivri Hapishanesine gönderildi. 

Halkların Demokratik Partisi Milletvekilleri Oya Ersoy ve Ayşe Sürücü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dilan Dirayet Taşdemir ve Züleyha Gülüm Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, Şevin Coşkun ve Gülistan Kılıç Koçyiğit de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde sosyalistlere uygulanan çıplak arama işkencesini sordu. 

Sosyalistlerin ev aramasına eşlik edilmesine neden izin verilmediğini soran vekiller, işkence uygulayan failler hakkında bir soruşturma yürütülüp yürütülmeyeceğini de sordu. 

Milletvekillerinin yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 

🔹 "Türkiye genelinde bugüne kadar çıplak arama ile ilgili kaç bildirim yapılmıştır? Kaç kişi çıplak aramaya karşılık yasal hakkını kullanmıştır?
🔹 Son 5 yıl içerisinde hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan ve görevden uzaklaştırılan Bakanlık personeli sayısı kaçtır?
🔹 TEM şube nezareti girişinde çıplak arama yaptırmak istemediklerini söylemeleri üzerine kameranın olmadığı bir odaya zorla götürülerek, erkek polislerin de eşlik ettiği bir şekilde zorla pantolonları çıkarılarak darp edilen ESP Ve SKM üyelerine zorla çıplak arama yapan görevliler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişileri görevden almayı düşünüyor musunuz?
🔹 Gözaltı ve arama işlemi sırasında neden kamera kullanılmamıştır? Kamera kullanmayan memurlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
🔹 İstanbul Emniyet Müdürlüğünün TEM Şubesi tarafından yapılan baskında gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz kalan ESP ve SKM MYK üyeleri hangi gerekçeyle tutuklanmışlardır?
🔹 Çıplak aramaya maruz kalan ESP ve SKM üyelerinin 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmemesinin hukuki dayanağı nedir? Baskın yapılan evin saatlerce kamerasız aranmasının talimatını kim vermiştir?
🔹 Konu hakkında açıklama yapılacak mıdır?"