28 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Milletvekilleri: K.A. sağ salim bulunana kadar mücadele edeceğiz

Batman'da ağabeyi korucu olan G.Y. tarafından kaçırılan 14 yaşındaki çocuktan günlerdir haber alınamıyor. Durumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yanık'ın derhal yanıtlaması üzerine Meclis'e taşıyan HDP Batman Milletvekilleri Başaran, Uca, Tiryaki ve İpekyüz kaçırılan çocuk sağ salim bulunana dek mücadele edeceklerini ve olayın takipçisi olacaklarının sözünü verdi.

Batman'ın Çamlıca Mahallesinde dershane öğrencisi 14 yaşındaki K.A., ağabeyi korucu olan G.Y. tarafından kaçırıldı. Çocuğun kaçırıldığı ana dair görüntüler olduğu bilgisi kamuoyuna yansıdı. K.A.'nın bulunamamasına tepki gösteren ailesi çocuklarının yaşamından endişe etmekte.

Anne Makbule A., 10 Aralık akşamı etüt için dershaneye giden kızının çıkışta G.Y. tarafından önünün kesildiğini ve konuşmaya zorlandığını ifade ederek, "O esnada kızım kaçırılmış. O günden bu yana kendisinden haber alamıyoruz. Gitmediğimiz yer kalmadı. Nereye başvurduysak, bulacaklarını söylediler. Ancak üzerinden bir hafta geçmesine rağmen kızım bulunmuş değil. Her geçen gün endişemiz artarak devam ediyor. Görüntüler var ve kim olduğu belli. Kızımı istiyorum" dedi.

Kızının kaçırıldığı ana dair görüntülerin dershanenin olduğu bölgede bulunan Jiyan Parkı'ndaki kameralara yansıdığını kaydeden Makbule A. kaçıran kişi veya kişilerin bulunmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Mehmet Rüştü Tiryaki, Necdet İpekyüz K.A.'nın bulunması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Milletvekilleri K.A. sağ salim bulunana kadar mücadeleye devam edeceklerinin, olayın takipçisi olacaklarının sözünü verdi.

HDP Milletvekilleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. HDP Milletvekilleri Başaran, Uca, Tiryaki ve İpekyüz, Yanık'ın derhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
🔹"Batman'ın Çamlıca Mahallesi'nde dershane öğrencisi 14 yaşındaki K.A.'nın kaçırıldığına dair tarafınıza bilgi ulaştırılmış mıdır? Bu duruma dair Bakanlığınıza bağlı birimlere ulaşmış bir şikayet var mıdır?
🔹14 yaşındaki K.A.'nın kaçırılmasına dair görüntülerin olduğu beyanı bulunmaktadır. Söz konusu görüntüler incelenmiş midir ve görüntülerde çocuğun kaçırıldığı kaydedilmiş midir? Kaçırılma kayıtları mevcut ise, yaklaşık 10 gündür kayıp olan çocuğun, hala bulunmamış olmasının gerekçesi nedir? Görüntüler incelenmediyse bunun gerekçesi nedir?
🔹14 yaşındaki K.A.'nın, ağabeyi korucu olan G.Y. tarafından kaçırıldığı iddiası doğru mudur? G.Y. ve yakınları hakkında söz konusu suç iddiasına dair harekete geçilmiş midir? G.Y. ve suçta adı geçenlerin ifadeleri alınmış mıdır?
🔹Batman'da son 5 yılda korucular dahil tüm kolluğun doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olduğu çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarına ilişkin kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçında failler ceza almıştır?
🔹Türkiye'de son 5 yılda korucular dahil tüm kolluğun doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olduğu çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarına ilişkin kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçında failler ceza almıştır?"