23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP milletvekillerden İçişleri Bakanı Soylu'ya 'dövizli' protesto

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun HDP'li üyeleri, komisyonda kadına yönelik şiddete ilişkin sunum yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu protesto etti. HDP'liler 2021 yılının ilk dört ayında hayatını kaybeden 106 kadının isimlerinin yazılı olduğu dövizleri komisyon sıralarına bırakarak salonu terk etti.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis komisyon toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sunum yapmasının ardından devam ediyor.

Sunumun ardından komisyon üyesi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu söz aldı. Yaklaşık iki saattir bir sunum dinlediklerini belirten Kerestecioğlu, ardından geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Süleyman Soylu'nun bütün ülkeye iki buçuk saat kaybettirdiğini belirtti. Komisyon başkanı tarafından konuşması engellenen Kerestecioğlu'na komisyon başkanı, "Komisyonun gündeminden çıkmayın" dedi. Kerestecioğlu, "Siz uyarılarınızı yapabilirsiniz, ben burada eleştirilerimi yaparım, eğer bunu engellerseniz bunun adı baskıdır" diyerek tepki gösterdi. Kerestecioğlu ardından konuşmasına devam etti.

Kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonu olduğu için iktidarın yarattığı cinsiyetçi ve temiz olmayan siyaset dilini burada meşrulaştırmak niyetinde olmadıklarını belirten Kerestecioğlu, Süleyman Soylu'ya dönerek, "Burada 21 sorumuz var, bunları hazırladık. Sayın başkana verdik size iletecektir. Siz soruları cevaplamayı çok sevmediniz diye de özellikle yazılı olarak verdik. Kartonları ve panoları da seviyorsunuz, bu konuda özellikle soru ile alakalı olsun olmasın siz hep kartonlarla cevap veriyorsunuz. Bizim de bir kartonumuz var. 2021’in ilk dört ayında 126 kadın katledildi. Bunların isimlerini de buraya bırakıyoruz. Bazen kadınların isimlerini de hatırlamıyorsunuz" dedi.  

"KADES'i bol bol anlatabilirsiniz. Ama bu kadınları KADES de kurtaramadı" diyen Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin ardından emniyet mensupları tarafından 'şiddet azaldı' söylemlerine İçişleri Bakanı’nın da destek verdiğine dikkat çekti. Kerestecioğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bu komisyonda bu yüzden biz meşrulaştırmak istemiyoruz bu yaklaşımı. Biz temiz toplum, temiz siyaset ve temiz yargı istiyoruz. Bu ülke insanlarında buna artık karşı sabrı kalmadığını biliyoruz. Erkek egemen siyasetin kirli ve cinsiyetçi yapısı sürdükçe de kadınların öldürülmeye devam edileceğini biliyoruz. Kırk yıllık bir feminist mücadeleci olarak tanığım ve tanık oluyorum. Yaptığınız şeyleri o kadar her şeyi 'kendiniz' yapmışsınız gibi bir 'kibirle' anlatıyorsunuz ama gerçek böyle değil. Bunların arkasında çok ciddi bir mücadele var. 6284 önceden 4320 var ondan önce başka kanunlar var. Biz öyle bir dönemden geliyoruz ki kadının çalışması kocanın iznine bağlı iken biz bunları geliştirmeyi başardık. Türkiye'de kadınlar var ve bu tutumunuzu kabul etmiyoruz. İnandırıcı olmadığınızı da düşünüyoruz özellikle bazı konularda."

Son olarak, Süleyman Soylu'nun Türkiye'de işkence ve faili meçhul yoktur sözlerini hatırlatan Filiz Kerestecioğlu, sözlerini Türkan Elçi'nin, "Rahatlık karşısında donarak sadece göğe bakmak istiyor insan. Yerin yüzü çok kirli çünkü" cümleleri ile bitirdi.  
 
HDP milletvekilleri daha sonra 2021 yılının ilk dört ayında hayatını kaybeden 106 kadının isimlerinin yazılı olduğu dövizleri komisyon sıralarına bırakarak salonu terk etti.