25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP Milletvekili Kenanoğlu: Alevileri bölme çabası var

HDP'li Ali Kenanoğlu, 'Ali'siz Alevilik' iddiasında bulunan Erdoğan'ı eleştirdi: "Hz. Ali'yi reddeden hiçbir Alevi örgütü yoktur. Sürekli Ali'siz Alevilik söylemini kullanmak Alevileri bölme parçalama çabasıdır."

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Alevilerin evlerine yapılan işaretlemeler ve Cumhurbaşkanının konuya ilişkin değerlendirmelerine ilişkin Mecliste bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yapılan Din Şurası'nda, "Irk, dil, mezhep farklılıkları öne çıkarılarak Müslümanlar arasındaki fay hatları keskinleştiriliyor. Her gün beş vakit aynı kıbleye yönelenler arasına nifak tohumları serpiliyor. Belirli çevreler arasında ayrı bir din gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Batıda pişirilen ve son dönemde ülkemize ihraç edilmeye çalışılan Ali'siz Alevilik gibi yıkıcı projelerin toplum içinde pohpohlanmasının gerisinde bu var. Açık ve net söylüyorum Alman devleti Ali'siz Aleviliğe ciddi bedeller ödemek suretiyle İslam dünyasında ve özellikle ülkemizde bölünmenin tohumlarını ekmek istiyor" ifadelerini kullanmıştı. 

HDP'li Kenanoğlu, Erdoğan'ın konuşmasına ilişkin "Biz Aleviler açısından bir asimilasyon söylemine de imza atmıştır, zira Aleviler arasında beş vakit aynı kıbleye yönelerek eda edilen bir namaz olduğuna yönelik bir tartışma bir görüş ayrılığı dahi yoktur. Alevilerin ibadeti insanı kıble alan cem, ibadethanesi de bu cemlerin icra edildiği mekanlar ve cemevleridir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'ın "Ali'siz Alevilik" söylemini kullanarak Aleviler arasında bölücülük yaptığını ifade eden Kenanoğlu, "Hiçbir Ocakta, hiçbir dergâhta, Türkiye'de ve dışında hiçbir cemevinde Hz. Ali'nin zikredilmediği bir cem yoktur. Hz. Ali'yi reddeden hiçbir Alevi örgütü de yoktur. Gerçek bu iken sürekli Ali'siz Alevilik söylemini kullanmak Alevileri bölme parçalama çabasıdır" dedi.

YEDİ YILDA 33 VAKA OLDU AMA TEK BİR AÇIKLAMA YAPILMADI
Şubat 2012'den bugüne 33 ayrı zamanda, farklı yerleşim yerlerinde Alevilere ait evlere çarpı işareti koyulduğunu hatırlatan Kenanoğlu, "Bu yazılmamaların bu güne kadar bir tekine dair kamuoyuna bir açıklama yapılmamış, faalleri hakkında bir bilgi sunulmamıştır. Tek yapılan açıklama vardır o da 'çocuk işi' açıklamasıdır" diye belirtti. Kenanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu güne kadar bu konuya ciddiyetsiz yaklaşılmıştır. İçişleri Bakanı hepsini tespit ettik diyor ama bunu bakandan başka bilen yok, madem öyle neden açıklamadınız ve bu tespit etiklerinizle ilgili ne tür bir işlem yaptınız. Bunların cevabını bekliyoruz ve bununla ilgili yani 33 vakayla ilgili Pazartesi günü soru önergesi vereceğiz."

HDP Milletvekili şunları kaydetti: "İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı, olayın faillerini bulacağız derken İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise faili  bulmuş bile. Sayın Vali henüz tahkikat sürerken 'mezhepsel değil' diye açıklama yapmaktadır. Olayın başlangıcı ve husumet adli bile olsa bu eve yapılan yazılama yani 'Defol Alevi' demek nasıl adli olur, bu nasıl bir bakış açısıdır anlamak mümkün değil."