30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Milletvekili Bülbül: Devlet Madımak'ta taraf olmuştur

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Meclis'de yaptığı konuşmada 2 Temmuz Sivas katliamında taraf olduğunu söyleyerek, hukuki sürecin yeniden araştırılmasını istedi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Meclis'te yaptığı konuşmada Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren 33 canı anarak, bu katliamla ilgili hukuki sürecin tekrar araştırılmasını istedi.

Bülbül, PSAKD ve Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından 2008 yılında başlatılan "Eşit Yurttaşlık İstiyoruz" mitinginden sonra birer Alevi açılımı, Roman açılımı ve Kürt açılımının başlatıldığını ancak Alevi açılımından cemevlerine saldırı, cemevlerini tanımama, kapıları işaretleme, Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebini tanımama gibi baskılarla karşılaştıklarını söyledi.

Sivas anmasına yapılan engellemelere tepki gösteren Bülbül Sivas Valiliği'ne ve hükümete seslenerek, demokrasi ve eşit isteyenlerin yıllarca tutuklu kaldığı halde iddianemeleri hazırlanmazken, binlerce kişinin katıldığı katliam davası iddianamesinin 28 gün gibi kısa sürede hazırlandığına vurgu yaptı.

"Madımak'ta taraf oldunuz" diyen Bülbül şöyle devam etti: "Bu bir ayrımcılıktır. Madımak konusunda, Alevi inancı konusunda, eşit yurttaşlık konusunda ayrımcı oldunuz, taraf oldunuz. Nasıl taraf oldunuz? Madımak Katliamı ile ilgili zaman aşımı kararı verildiğinde Cumhurbaşkanı bu karar Türkiye'ye 'hayırlı uğurlu olsun' demekle taraf oldu. Madımak katilini affederek taraf oldu. Elbette bir hükümle affedilebilir ama bebekler tutukluyken, anneler tutukluyken, suçsuz mazlum insanlar tutukluyken seçip bunu bırakmak taraf olmaktır. Cemevine 'cümbüş evi' demekle taraf oldunuz. Diyanet İşleri Başkanlığı taraf olmuştur, hükümet taraf olmuştur. Bu taraflık konusunda kapılarımızın işaretlenmesine sessiz kalarak hiçbir kimse hakkında yasal işlem yapmayarak taraf olunmuştur. Taraflı açık ve net bir şekilde ortadadır. Bu taraflılık halinin ortadan kaldırmanın yegâne şartı bu önergenin kabul edilmesi meşru demokratik açık ve net bir araştırmanın kabul edilmesidir. Başka bir şekilde taraflılık ortadan kalkmaz."

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, hukuki sürecin yeniden araştırılmasını istedi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.