30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: Medeni Yıldırım'ın anısı mücadelemizde yaşıyor

Medeni Yıldırım'ın ölümünün 7. yılı dolayısıyla açıkhlama yapan HDP, "Medeni Yıldırım'ın katledilmesi, geçmiş dönemde devlet eli ile işlenen katliamların araştırılmaması ve sorumluların yargılanmamasının bir sonucudur" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, 28 Haziran 2013'te Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık köyünde kalekol yapımlarını protesto edenlere jandarmanın ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım'a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Medeni Yıldırım'ın yaşamını yitirdiği ve 9 kişinin yaralandığı jandarma saldırısına ilişkin soruşturmanın gizlilik kararı gölgesinde başladığı kaydedildi. O dönem er olan Adem Çiftçi hakkında sanık sıfatıyla 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığını ancak Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, beraat kararı verdiği hatırlatılan açıklamada, "2018 yılında beraat kararı istinaf incelemesinde oybirliğiyle bozulmuş, dava Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanmıştı" denildi.

Yıldırım'ın jandarma tarafından katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen yapılan yargılama halen devam ettiği, dosya sanığının tutuksuz yargılandığı belirtilen açıklaada, sanığın ifadesinin bile SEGBİS üzerinden alındığı ve duruşmalardan vareste tutulduğu ifade edilen açıklamada, "8 dakika süren duruşmalarla dosya avukatlarının talepleri mahkeme ve kurumlar eliyle geciktirilmekte, diğer katliam dosyalarında olduğu gibi, sanığa tekrar beraat kararı verilmesinin yolları aranmaktadır" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"Medeni Yıldırım'ın katledilmesi, geçmiş dönemde devlet eli ile işlenen katliamların araştırılmaması ve sorumluların yargılanmamasının bir sonucudur. Cezasızlık zırhının koruması altında insanları katleden güvenlik güçleri, iktidar tarafından korunmakta ve kahraman olarak tasvir edilmekte, haklarında gülünç cezalar verilerek sırtları sıvazlanmaktadır. Böylesi katliamların yaşanmaması ve adaletin tesis edilmesi için, yargılamada gerekli tüm araştırılmaların yapılarak, hukuka ve vicdana uygun şekilde hüküm kurulması gerekmektedir.

"Medeni Yıldırım'ın ailesi ve sevdiklerine bir kez daha baş sağlığı diliyor ve sorumluların en yüksek cezaları almaları için verdikleri hukuk mücadelesinde her zaman yanlarında olacağımızı belirtiyoruz. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinin müdafi olarak bizler, bu yolda katledilenleri asla unutmayacağız. Medeni Yıldırım'ın anısı, bu ülkedeki demokrasi, barış ve özgürlük mücadelemizde yaşıyor."