23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: Leyla Güven hakkında zorla getirilme kararı cinayet girişimidir

Mahkemenin 141 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven hakkında 'zorla getirilme' kararına tepke gösteren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Bu kararı uygulama girişimi cinayet teşebbüsü olacaktır" dedi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, açlık grevindeki DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'e Urfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafıdan talimatla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 'zorla getirilme' kararı verilmesine ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Güven'in yasama sorumsuzluğunu, sağlık durumunu ve toplum içindeki rolünü tümüyle göz ardı eden, suç teşkil etmeyen eylemleri dava konusu yapan mahkeme heyeti, bu kararı vererek zalimlerden ve hukuksuzluktan yana olduğunu ilan etmiştir. 20 Mayıs 2016 tarihinden beri sistematik olarak ihlal edilen Anayasa'nın 83'üncü maddesi, bugün AKP yargısı eliyle bir kez daha yerle yeksan edilmiştir" denildi.
 
Halihazırda binlerce açlık grevcisinin hukuki ve haklı talebine yanıt olması gereken Adalet Bakanlığı'nın, siyasetçilerin ve seçilmişlerin yargılamalarının önünü açarak, Saray'a biat etmeyenleri güdümündeki taraflı yargı ile tasfiye etmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, "Leyla Güven hakkında verilen 'zorla getirilme kararı' açlık grevlerine dair oluşan ve cezaevinden gelen ölüm haberleri ile iyice gerilen toplumsal sinir uçları ile oynamaktır. Gerilen fay hatlarını harekete geçirme girişimidir. Bu açıdan karar en hafif deyim ile provokasyondur. Yargıyı itibarsızlaştıran ve onu kendi siyasi emelleri doğrultusunda kullanan AKP iktidarını uyarıyoruz: Bu kararı uygulama girişimi cinayet teşebbüsü olacaktır. AKP güdümündeki yargı, hak, hukuk ve adalet talebiyle gerçekleşen bu eyleme karşı takındığı tavır ile aynı zamanda hukuk ve adalet katliamına ortak olmuştur" diye belirtildi.
 
Leyla Güven'in ve binlerce siyasi tutsağın hukuk ve adalet talebi toplum vicdanında hak ettiği yeri bulduğu vurgulanan açıklamada, "Milyonlarca insan Newroz alanlarında seçim mitinglerinde, Leyla Güven başta olmak üzere binlerce kişi tarafından yürütülen bu haklı, insani, meşru talebe destek vermiş ve Türkiye'nin demokratikleşmesi amacıyla yürütülen bu amansız mücadeleyi sahiplenmiştir. Halkımız Leyla Güven'in zorla getirilme kararına benzer provokatif girişimlere karşı da gerekli duyarlılığı ve hassasiyeti gösterecektir. AKP iktidarı bu tavrından vazgeçip Leyla Güven şahsında açlık grevindekilerin taleplerini kabul etmelidir. Bir kez daha bu gayrı meşru kararı tanımadığımızı belirtiyor ve ilgilileri bu tehlikeli karardan vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.