30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: Konser yasaklarına karşı ses çıkaralım

AKP-MHP iktidarının konser, festival, tiyatro gösterileri gibi sanatsal etkinlikleri yasaklamasına ilişkin açıklama yapan HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Ömer Öcalan, "Halklarımızı, sanat camiasını ve toplumsal muhalefeti AKP’nin bu tutumuna karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Ömer Öcalan, AKP-MHP iktidarının konser, festival, tiyatro gösterileri gibi sanatsal etkinlikleri yasaklamasına ilişkin açıklama yaptı.

Devletin bütün imkânlarını ele geçirdiği halde kendi kültürel hegemonyasını inşa edemeyen iktidarın, ülkedeki alternatif etkinlikleri de yasaklamaktan imtina etmemediğini ifade edilen açıklamada, "Bu yasakçı anlayışı egemen kılan iktidar, kültürel ve sanatsal alanı çoraklaştırmakta, ülkedeki kültürel ve sanatsal çeşitliliği ortadan kaldırmaya çalışmaktadır" denildi.
 
Özellikle Kürtçe konser ve tiyatrolara yönelik yasaklamalar uzun zamandır devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Söz konu yasaklar, 5 Temmuz 2018 tarihinde Fahrettin Altun’un sosyal medya hesabında belirtmiş̧ olduğu; 'Siyasi hegemonyanız bitti, kültürel hegemonyanız da bitecek' söyleminin AKP’nin politikalarına yansımasıdır" diye belirtildi.

Açıklamada, "AKP’nin kültürel hegemonyasını inşa etmek adına yasakçı, baskıcı ve sömürgeci bir anlayışla kendi anlayışı dışındaki kültürleri yasaklayarak bir kültür kırım politikası uygulamasının sonucudur. Bu saldırılar artık iktidarın benimsemediği sanatçıların hedef haline getirildiği, linç edildiği ve siyasallaşan yargı eliyle tutuklandığı bir aşamaya ulaştırılmıştır. Ülkede Kürtçe etkinlikler başta olmak üzere muhalif sanatsal ve kültürel etkinliklere yönelik bu uygulamaları kabul etmiyor, bu yasakçı anlayışı şiddetle kınıyoruz. Ülkenin kültürel ve sanatsal potansiyeline, geleceğine ipotek koyan ve bu alanı çoraklaştırmaya çalışan anlayışı hep birlikte durdurabiliriz. Halklarımızı, sanat camiasını ve toplumsal muhalefeti AKP’nin bu tutumuna karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz" denildi.