25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP: Karabulut AKP'nin tehditlerinden korkup, boyun eğdiği için istifa etti

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Kaplan, Bekirhan Beldesi Eşbaşkanı Fırat Karabulut'un, "HDP'nin tüzüğü ile uyuşmazlık yaşadı"ğı yönündeki açıklamaların doğru olmadığını belirterek, "Karabulut'a iktidar cephesi tarafından kayyım ve tutuklama tehdidi içeren bir mesaj gönderilmiştir. Karabulut, kayyım atanmasından korktuğu için 20 Kasım'da HDP'den istifa etmiştir" denildi.

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Kozluk Bekirhan Beldesi Eşbaşkanı Fırat Karabulut'un, AKP'nin tehditlerine boyun eğerek istifa ettiğini açıkladı.

Açıklamada, 2014 mahalli idareler seçiminde BDP'nin eşbaşkanlık sistemini uygulayan ilk parti olduğu hatırlatılarak, "Partimiz Halkların Demokratik Partisi, 31 Mart 2019 seçimlerine giderken, BDP'nin başlatmış olduğu bu uygulama temelinde seçime gireceğini ifade etmiş ve Eş Başkanlık sistemi temelinde aday adaylığı başvurularını almıştır. Tüm yerellerde halkımız Eş Başkanlık sisteminin sonucu olarak oylarını kullanmış ve kazanılan yerlerde bu başarı sadece bireylerin başarısı olmamış, tüm seçilmişlerimizin başarısı olarak kabul görmüştür" denildi.

AKP'DEN BELEDİYE EŞ BAŞKANLARINA 'TEHDİT VE AHLAKSIZ TEKLİFLER'
AKP ve MHP'nin 19 Ağustos tarihinde HDP'li belediyelere kayyum atayarak gerçekleştirdiği hak gaspı sonrası, iktidarın psikolojik savaş yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bir takım ahlaksız teklifler yapılmıştır. Bu tekliflerin başında, HDP'den istifa ettikleri takdirde kayyım atanmayacağı veya tutuklanmayacakları şeklinde mesajlar gelmektedir" diye kaydedildi.

Açıklamada, Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan Beldesin de 31 Mart seçimlerinde aday gösterildikten sonra seçilen Fırat Karabulut'un partinin kurallarına ve ilkelerine bağlı kalarak, her şart altında parti çatısı altında çalışma yürüteceğinin sözünü verdiği ancak sonrasında AKP'nin tehditlerine boyun eğdiği belirtildi.

'KİRLİ POLİTİKALARA BOYUN EĞDİĞİ İÇİN İSTİFA ETTİ'
İktidarın teklif götürdüğü belediyelerden birisinin Bekirhan Belediyesi olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "AKP'nin memurları tarafından, belediyede görev yapan bir personel aracılığıyla, Belediye Eş Başkanı Karabulut'a, kayyım ve tutuklama tehdidi içeren bir mesaj gönderilmiştir. İktidar cephesi tarafından gönderilen ve siyasi etikle uyuşmayan bu ahlaksız teklif sonrası, Karabulut irade gösterememiş ve korku sarmalına kapılmıştır. Karabulut, kayyım atamasından korktuğu için 20 Kasım'da HDP'den istifa etmiştir. İstifa kararının ardından Karabulut, Belediye Meclis Üyelerine ve Bekirhan halkına parti ile bir sorunu olmadığını, korktuğu için istifa ettiğini açıkça belirtmiştir. Ancak Karabulut'un yaptığı bu açıklama ile basına verdiği demeç birbirinden farklı olmuştur. Karabulut'un basına verdiği demeç üzerinden parti tüzüğü ile uyuşmazlık yaşadığı için istifa ettiği yönündeki söylemleri gerçeği yansıtmamaktadır. Parti tüzüğümüz seçim öncesinde kamuoyuna açıklanmış ve tüm adaylarımız tarafından kabul görmüştür. Asıl olan; AKP'nin yürütmüş olduğu kirli politikalara direnemeyip boyun eğildiği için bir istifanın gerçekleştiğidir."

'GERİ ADIM ONURSUZLUKTUR'
Karabulut'un, HDP adına kendisini seçen halkın iradesini, kendi korkuları uğruna savunmadığına işaret edilen açıklamada, "Makamından istifa etmemesi gerektiği vurgulandı ve iktidarın yürüttüğü kirli politikalara karşı geri adım atılmayacağı, atılacak geri adımın 'onursuzluk' olarak kabul edileceği belirtildi" denildi.

Açıklamada son olarak, "Tarih her zaman ve her koşulda direnenleri yazar. Faşizm karşısında onurlu bir direniş sergilemeyen, faşizmden yana tavır alanlar, tarihin karanlık sayfalarında yer alacaktır" denildi.