25 Kasım 2024 Pazartesi

HDP, kadına yönelik şiddetle ilgili Meclis genel görüşmesi istedi

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, bir kırıma dönüşen kadına yönelik şiddetin engellenmesi, gerekli tedbirlerin alınabilmesi için Meclis'te genel görüşme açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, kırım düzeyine ulaşan kadına yönelik şiddetin son bulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması amacıyla Meclis'te genel görüşme açılmasını istedi.

Genel görüşmeni talebinde, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve eşitsizliğin yapısal bir sorun olmasına bağlı olarak kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğunu belirtildi. Kadın kurumlarının verilerine göre 2020 yılının ilk 10 ayında en az 256 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, en az 197 kadının da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği ifade edilen gerekçede, kadına yönelik şiddetin yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden biri yasaların uygulanmaması olduğu dile getirildi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun'un da devlete kapsamlı ve etkin politikaları hayata geçirme yükümlülüğü getirdiği kaydedilen gerekçede, iktidarın bu kanunları etkin şekilde uygulamak bir yana saldırdığına dikkat çekildi.

Gerekçede, şu ifadeler yer aldı: "Öte taraftan, salgınla beraber büyük çoğunluğun eve çekildiği bir dönemde kadınlar bir kez daha şiddetin hedefi haline gelmiştir. Kırılganlaştırılmış konumlarından dolayı en güvencesiz ve düşük ücretli ücretle çalışan kadınlar, işlerini ilk kaybedenler olmuştur. Devasa bir bakım emeğini omzunda taşıyan kadınlar bu süreçte çok yönlü şiddet ile karşı karşıya kalmıştır. Pandemi krizinde kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri başta olmak üzere kadına yönelik fiziksel şiddet ciddi biçimde arıtmıştır. Buna rağmen iktidar penademi bir fırsata çevirerek cinsiyetçi politikaları bir kez daha uygulamaya koymuştur. 30 Mart 2020 tarihinde 6284 Sayılı Kanun kapsamında tedbir kararı alınarak kadınların sığınaklara başvurusu, darp raporu isteme ve yalnızca kadınların ikametgâhın olduğu şehirde sığınak talebinde bulunabilme gibi ön koşullara bağlanmıştır. Ayrıca, aynı dönem infaz yasasıyla kadına yönelik suçların failleri serbest bırakılmıştır.

Öte taraftan, şiddetle mücadele eden kadın kurumları sürekli bir biçimde iktidarın saldırılarının hedefinde yer almaktadır. Cinsiyet özgürlükçü perspektife sahip HDP'li belediyelere kayyımlar atanarak kadın belediyeciliğine ciddi bir darbe vurulmuştur. Kayyımların ilk işi kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın merkezlerini kapatmak ve kadınları güçlendiren mekanizmaları ortadan kaldırmak olmuştur. Kadına yönelik şiddetle mücadele, erkek şiddetinin önlenmesi ve şiddet gören kadınların korunarak güçlendirilmesini kapsayan bütüncül bir politika gerektirmektedir. Ancak katliam boyutuna varan kadın cinayetlerine rağmen devlet tarafından hala gerekli tedbirler alınmamaktadır. Bu açıdan kadına yönelik şiddete ilişkin acil önlemler alınması amacıyla genel görüşme açılması elzemdir."