23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP kadın yoksulluğunun Meclis'te araştırılmasını istedi

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadın yoksulluğunun araştırılması ve kadın yoksulluğuna neden olan etmenlerin belirlenerek önlem alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadın yoksulluğunun araştırılması için Meclis'e önerge sundu.

Kerestecioğlu, kadın yoksulluğunun araştırılması ve kadın yoksulluğuna neden olan etmenlerin belirlenerek alınacak önlemlerin saptanmasını istedi.

Cinsiyet temelli eşitsizliklerin ve ayrımcılıkların önemli sonuçlarından birinin kadın yoksulluğu olduğu belirtilen önergede, kadınların erkeklere göre yoksullaşma riskine daha açık olduğu kaydedildi, kadınların yoksulluğu deneyimleme biçimlerinin erkeklerinkinden farklılaştığına dikkat çekildi.

Kadın yoksulluğunun, gelir ve tüketimin yanı sıra sağlığa, eğitime, yeterli gıdaya, temiz suya, kentsel haklara, adalete erişim gibi yaşam koşullarını belirleyen faktörlerle de doğrudan ilişkili olduğu belirtilen önergede, "Kadın yoksulluğunun ve yoksunluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikalar, aynı zamanda kadınların toplum yaşamına eşit koşullarda katılmasının güvence altına alınmasını da temin edecektir. Bu bakımdan, kadınların sosyal ve ekonomik haklardan faydalanmasının önündeki ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, Anayasanın ve CEDAW başta olmak üzere Türkiye'nin imzacı olduğu uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi için gerekli politikaların tespit edilmesi amacıyla Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması aciliyet taşımaktadır" denildi.

Önergenin gerekçesinde; BM Kadın Birimi ile BM Nüfus Fonunun 2020 yılı raporuna yer verilerek, pandeminin tüm dünyada kadınlar ile erkekler arasındaki yoksulluk farkını derinleştirdiği, en az 47 milyon kız çocuğu ve kadının 2021 yılında aşırı yoksulluk sınırına sürükleneceğini gösterdiği belirtildi.

Eğitim ve sağlık harcamaları söz konusu olduğunda kız çocuklarına erkek çocuklara göre daha az kaynak ayrıldığı bilgisine yer verilen önergede, Türkiye'nin cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı 156 ülke arasında 133. sırada yer aldığı kaydedildi.

Türkiye'nin erkek egemenliğinin şekillendirdiği özellikle ev içi iş bölümünde cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldığı, ev içi iş ve bakım sorumluluklarının tümüyle kadınların omuzlarına yüklendiği ve kadınların büyük kısmının işgücüne hiç dahil olmadığı belirtildi.

TÜİK verilerine yer verilen önergede, kadınların işgücündeki oranının artmadığı hatta 2014'te yüzde 26,7 iken pandeminin de etkisiyle 2020'de yüzde 26,3'e gerilediği hatırlatıldı, pandemi de bu oranın daha da arttığı belirtildi. DİSK-AR'ın verilerine de yer verilen önergede, geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 24 iken bu oranın kadınlarda yüzde 37,7 seviyesine ulaştığı kaydedildi.

Kadınların çalışmasının kadın yoksulluğunun çözümü olmadığı da belirtilen önergede, cinsiyet eşitli sağlanmadan sorunun çözülemediğine dikkat çekildi. Kadınların güvenceli istihdam dışında kalmasının yarattığı sorunlara değinilen önergede, bölgeler arasındaki eşitsizliklere de vurgu yapıldı. 

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun sunduğu önergede, "Kadın yoksulluğunun ve yoksunluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikalar, aynı zamanda kadınların toplum yaşamına eşit koşullarda katılmasının güvence altına alınmasını da temin edecektir. Bu bakımdan, kadınların sosyal ve ekonomik haklardan faydalanmasının önündeki ayrımcılıkların ortadan kaldırılması, Anayasanın ve CEDAW ile İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye'nin imzacı olduğu uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi için gerekli politikaların tespit edilmesi amacıyla Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması aciliyet taşımaktadır" denildi.