30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Kadın Meclisi Van gölü kıyısında açıklama yaptı

Van gölünde bir teknenin batması sonucu onlarca mülteci yaşamını yitirdi. HDP Kadın Meclisi, iktidarın mülteci politikasını protesto ederek, Van gölüne gül attı. 

HDP Van Kadın Meclisi, 'Kadın Mücadelesi Her Yerde' kampanyası kapsamında, Van Gölü’nde teknenin batması sonucu yaşamını yitiren mülteciler için Tuşba ilçesine bağlı Bayrakçı Mahallesi'nin göl sahilinde bir araya geldi. Aralarında HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP PM üyeleri, HDP Van il örgütü eşbaşkanları, HDP Kadın Meclisi Üyeleri ve yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı katıldı.

Fiziki mesafeye uyarak yapılan açıklamada konuşan Muazzez Orhan, Van'ın İran'a sınır olması nedeniyle insanların geçiş güzergahı olarak kullandığını hatırlattı. 

Muazzez Orhan, iki gün önce 20 kişilik kapasiteli teknelere onlarca insanın doldurularak geçirilmesi sonucu teknenin battığını söyledi. Şu ana kadar 6 kişinin cenazesine ulaşıldığını söyleyen Orhan, 55-60 kişinin daha yaşamını yitirmiş olabileceğini kaydetti. 

Kapitalizmin bitmeyen kar hırsı nedeniyle çıkan savaşlardan dolayı insanların topraklarını terketmek zorunda kaldığını söyleyen Orhan, "Bir umut yolculuğuna çıkan ve bu umut yolculuğunda onlarca mülteci bu kirli mülteci politikaları nedeniyle hayatını kaybediyor" diye konuştu. 

Van'ın İran'a sınır olması nedeniyle geçiş yolu olarak kullanıldığını söyleyen Orhan, 2019 kışında da onlarca insanın donarak yaşamını yitirdiğini anımsattı. Orhan, "Mülteci politikaları nedeniyle insanların ölmesine göz yuman zihniyeti kınıyoruz. Onları anısına güllerimizi göle atıyoruz" dedi.

HDP'liler ellerinde gülleri göle attı.