22 Eylül 2024 Pazar

HDP Kadın Meclisi Diyarbakır'daki demokratik kitle örgütleriyle bir araya geldi

HDP Kadın Meclisi, "Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci kısmında Diyarbakır'da demokratik kitle örgütlerinin kadın temsilcileri ile bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi, "Kadınlar için adalet" kampanyası kapsamında, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararı ve kadın yoksulluğuna ilişkin Diyarbakır'da demokratik kitle örgütlerinin kadın temsilcileriyle bir buluşma gerçekleştirdi. Buluşmaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ ile HDP Diyarbakır İl Kadın Meclisi üyeleri de katıldı.

Buluşmaya ayrıca; Tohum Kadın Derneği, Rosa Kadın Derneği, MED-DER, ÖHD, 78'liler Derneği, KESK Kadın Meclisi, Kürt Enstitüsü, Barış Anneleri, TJA, Kürt Yazarlar Derneği, Genel-İş Sendikası katıldı.

Toplantının açılışında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında benzer çalışmalarının süreceğini ve kadınların görüşleriyle bu mücadelede yol haritalarını belirleyebileceğini söyledi. Başaran, kadınlara yönelik saldırılara dikkat çekerek şöyle konuştu:

SON 3 AYDA 91 KADIN KATLEDİLDİ
"Uzun süredir, AKP-MHP ittifakı kadınları toplumsal yaşamın dışına itmeye çalışılıyor. Biz en elzem biçimde bu konuyu konuşmak zorunda kalıyoruz. Çünkü 3 ay içerisinde toplamda 91 kadın erkekler tarafından katledilmiş, 29 kadın tacize uğramış, 41 çocuk istismara maruz kalmış, 30 kadın tecavüze uğramış. Bunlar sadece istatistiklere yansıyan rakamlar. Kadınlar için bu kadar yaşamsal bir durum söz konusuyken kadınların yaşadığı diğer şiddet biçimini gündemimize alamıyoruz. Bu şiddet biçimlerinin en önemlilerinden biri de ekonomik şiddet."

KADINLAR BÜYÜK BİR EMEK SÖMÜRÜSÜYLE KARŞI KARŞIYA
Kadınlar güvencesiz ve merdiven altı çalıştıkları için büyük bir emek sömürüsü ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Başaran, "Erkeklerle eşit iş yapmalarına rağmen eşit ücret alamıyorlar. Ancak pandemi ile bu eşit işe eşdeğer olmayan ücretle çalıştıkları işlerden de kadınlar büyük oranda mahrum bırakıldı" dedi.

KOD-29 İLE 34 BİR 145 KADIN İSTİHDAM DIŞI KALDI
Başaran, "Güvenceli çalışan kadınlar da iktidarın işverenlerin eline verdiği Kod-29 fırsatı ile işlerinden edildiler. Kod-29 ile ayda ortalama 14 bin 722 kişi işinden ediliyor. Yine bir yıl içerisinde sermayedarlara verdiği koz ve fırsat ile 34 bin 145 kadın Kod-29 sonucu istihdam dışı kaldı. Bu bir taraftan kadınları işsiz bırakırken öte yandan kadınlar toplumsal olarak başka bir şiddet ile karşı karşıya bırakıldı. Yine bununla beraber zaten işsiz olan kadınlar, kayyım uygulamaları nedeniyle belediyelere atanan kayyımların işlerinden etmesiyle kadınlar bir kez daha yoksullaştırıldılar" diye konuştu.

"Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci etabını "Kadın yoksulluğuna hayır" şiarıyla yürüteceklarini söyleyen Başaran, "Bugün burada Amed'te sizlerle beraber bu yoksulluğu konuşup ve bu yoksulluğa karşı neler yapabileceğimizi sizlerle tartışmak istiyoruz. Bu konuyu tartışmamız açısından bugünler çok önemli bir süreç. Biz kadın yoksulluğunu tartışmak isterken iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği bir dönemde bunu yapıyoruz. İstanbul Sözleşmesi sadece kadınları fiziki şiddetten değil, tam da bugün konuşmak istediğimiz ekonomik şiddet ve eşitsiz bir yaşam dayatmasına karşı iktidara sorumluluk yükleyen bir sözleşme. Bir taraftan kadın yoksulluğunu tartışırken öte yandan eşitlik güvencesini sağlayan İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için neler yapabileceğimizi konuşmak istiyoruz. Bu konuları sizlerle tartışmak istiyoruz. Çünkü yaşam alanlarında olanlar, çözüm önerileri sunacak olanlar da sizlersiniz. Bunu sizlerle birlikte planlamak istiyoruz. Bu tartışmalardan sonra bir yol haritası çizebileceğimizi düşünüyoruz" diye belirtti.