29 Eylül 2024 Pazar

HDP İzmir: Semra Güzel irademizdir

HDP İzmir İl Örgütü, milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına tepki göstererek, faşist AKP-MHP iktidarının HDP'ye ve halka boyun eğdirme çabalarına karşı kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, HDP milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına tepki göstermek için İzmir İl Örgütü binası önündeydi. HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Gülistan Kılıç Koçyiğit'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde, "Semra Güzel halkın iradesidir" pankartı ve "Semra Güzel kadınların iradesidir", "Halkın iradesi teslim alınamaz" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik okudu. Güzel'in siyasi iktidarın yeni bir kirli propaganda oyunu sonucu tutuklandığını söyleyerek, "Yönetmen koltuğunda bizzat suç işleri bakanı Soylu'nun bulunduğu bu ucuz gözaltı tezgahı ile, vekilimiz Semra Güzel şahsında partimiz HDP ve temsil ettiği milyonların iradesinin başı yere eğdirilmeye çalışıldı" dedi.

Siyasi iktidarın aciz ve nafile çabalarla güç gösterisi yapmaya çalıştığını belirten Çelik, şöyle devam etti: "Semra Güzel ve partimiz HDP'nin başını yere eğdirmek, ne vekilimize ters kelepçe takıp saçını çekiştiren TMŞ polislerinin, ne de onlara bu talimatı veren suç işleri bakanının harcı değildir. Tıpkı Semra Güzel vekilimizin de göstermiş olduğu gibi; alnı ak, başı dik duruşumuzu yeniden sınamaya çalışanlara; nice zorba, despot ve ucuz kahraman iktidarlar eskitmiş onurlu mücadele tarihimize bir kez daha bakmalarını tavsiye ediyoruz."

Semra Güzel'in tutuklanmasının 6 yıl önce HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile tutuklanan HDP vekillerine dönük siyasi darbe mekaniğinin devamı olduğunu söyleyen Çelik, halkların eşitlik ve özgürlük iradesine yapılan bu siyasi darbe ile HDP'yi kriminalize etmeye çalışan faşist anlayışın tarihin çöp sepetine gitmeye mahkum olduğunu söyledi.

Çelik, faşist AKP-MHP iktidarının bekası için yargıyı, kolluk kuvvetlerini, bürokrasiyi, medyayı kendine kalkan edindiğini dile getirerek, açlık ve sefalet içindeki halkı boğazına kadar rüşvet, rant ve yolsuzluğa batmış bu çürümüş düzene teslim etmeyeceklerini vurguladı ve "Tutuklanan Milletvekilimiz Semra Güzel dahil olmak üzere, rehin alınan arkadaşlarımız, siyasetçilerimiz serbest kalana ve gerçek suçlular adalet önüne çıkarılana kadar mücadelemizden bir adım bile geri atmayacağız" dedi.

Daha sonra söz alan HDP'li Serpil Kemalbay, Güzel'in hukuksuzca, kumpas sonucu işkenceyle tutuklandığına dikkati çekerek, bu yaşananlarla ilk kez karşılaşmadıklarını söyledi. Kemalbay, "Daha önce nasıl Kürt vekillerin başı eğilmeye çalışıldıysa bugün de aynısını yapıyorlar. Orhan Doğan, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ baş eğmediği gibi Semra Güzel de baş eğmedi. Bu saldırı sadece Semra Güzel'e, 6 milyon oy almış partiye, Kürtlere, demokratlara yapılmadı. Bu saldırı aynı zamanda meclise yapılan bir saldırıdır. Semra Güzel şu an aktif olarak görevini sürdüren bir vekildir. Kim faşist bir diktatör yok diyorsa bu yaşananlara baksın. Eğer zerre kadar hukuk olsa şuan Semra Güzel aramızda olurdu. Herkes faşizmin karşısında hukuksuzluğa karşı ellerini birleştirmek zorundadır. Mafya ile fotoğrafı olan Cumhur ittifakı ve Süleyman Soylu suçludur, Semra Güzel değil. 2017'den beri var olan bu fotoğraf partimize karşı bir kumpas olarak kullanıldı. Biz bu sefil davranışı kınıyoruz. Vekilimizin boyun eğmediği gibi bizde HDP'liler olarak, devrimci demokrasi güçleri olarak faşizme karşı asla boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Eylem boyunca "Direne direne kazancağız", "Jin jîyan azadî", "Bijî biratîya gelan", "Bijî berxwedana gelan" sloganları atıldı.