1 Ekim 2024 Salı

HDP İstanbul binasına polis gözetiminde şüpheli şahıs girdi

1 Mayıs günü HDP İstanbul İl Örgütü binasına giren şüpheli şahısa ilişkin açıklama yapan il eşbaşkanları, iktidarın yeni bir provokasyon hazırlığında olabileceğine dikkat çekerek şahsın kim olduğu ve ne yaptığına dair sorularının cevaplandırılmasını istedi.

Tarlabaşı'nda yer alan Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Örgütü binasına 1 Mayıs günü saat 16.30 sularında şüpheli bir şahıs içeride kimse yokken girdi. 6-7 dakika boyunca içeride kalan ve ne yaptığı öğrenilemeyen şahıs, içeri girmeden önce kapının önünde nöbet tutan polislerden teyit aldı. Polisler, şahıs içeride olduğu süre boyunca il binasını gözetlerken, binadan çıkan şahıs polislerin yanına giderek hararetli bir konuşma gerçekleştirdi. Şahıs polislerle konuştuktan sonra mekandan ayrılırken, polisler plakasız siyah Skoda marka bir araçtan çıkan diğer polisle görüştü.

Durumu kamera kayıtlarından tespit eden Halkların Demokratik Partisi İlknur Birol ve Ferhat Encü, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi parti avukatlarından Ferdi Yamar ile birlikte olaya ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İl binasında gerçekleşen basın toplantısı öncesi polisin bina etrafında yaygın biçimde kalkanlarla yerleşmesi dikkat çekti.

BİROL: GEREKLİ CEVAPLARI ALMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ
Söz alan İlknur Birol, kamera kayıtlarındaki şahsın belindeki kabarıklığa dikkat çekerek şahsın silah taşıma ihtimaline işaret etti. Caddenin aşağısından gelen şahsın rahat hareketlerine ve resmi üniformalı polislerle el işaretleriyle iletişim kurarak binaya girdiğini belirten Birol, "Partimize yönelik her biçimde saldırıların acı şekilde muhatapları olan bizler bu durumun büyük soru işaretleri barındırdığını, yeni kumpas ve saldırı planlarının zemini olup olmadığını, şahsın binamızda ne yaptığını, kim olduğunu sorarak gerekli cevapları almakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

'HDP'YE DÖNÜK SALDIRILAR YENİ DEĞİL'
İzmir'de Deniz Poyraz'ı katleden şahsın da benzer bir rahatlık ve rabıtayla katliamı gerçekleştirdiğini ve Ankara'da yaşanan son saldırıda faşist provokatörler polislerin korumasında olduğunu hatırlatan Birol, "Türkiye'yi HDP üzerinden bir çatışma, kutuplaştırma, kriminalize ederek HDP'yi itme, temsil ettiği iradeyi yok sayma faaliyeti yeni değildir" dedi. 7 Haziran-1 Kasım sürecinde ülkede pek çok kumpas senaryosunun gerçekleştirildiğini kaydeden Birol, HDP'nin bu süreç sonrasında da bu senaryolarla tekrar tekrar muhatap olduğunu, pek çok HDP'linin katledildiğini, insanların yaralandığını, parti binalarının baskın ve maddi zarara maruz kaldığını vurguladı.

'TÜM KAMUOYUNU BU KUMPAS SENARYOLARINI BOZMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Yaşanan olay hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Birol, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi aynı oyunu oynama niyetinde olanlar karşısında hem bütün kamuoyunu hem de meseleye hukuki, vicdani, ahlaki bakacak bütün kesimleri duyarlı olmaya, bu kumpasları, bu senaryoları, bu oyunları bozmaya çağırıyoruz. Biz HDP olarak durduğumuz yerdeyiz, yürüdüğümüz yoldayız. Bu kumpaslara engel olmak için demokratik siyaset alanının bütün haklarını kullanmakta kararlıyız, bu ve benzeri meçhul senaryoları bertaraf edecek gücümüz bulunmaktadır."

YAMAR: ŞAHSIN POLİSLERLE İLİŞKİSİ NEDİR?
Avukat Ferdi Yamar, HDP'nin uzun zamandır saldırıların odağı olduğunu ifade ederek, HDP'nin can güvenliği endişesi olmadan siyasi faaliyet yürütme hakkını savunacaklarını söyledi. Yamar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:
🔹 "HDP il binasına giren şüpheli şahıs kimdir ve hangi amaçla binaya girmiştir?
🔹 Binaya girerken ve çıkarken resmi üniformalı polislerle iletişim kuran şahsın emniyetle ilişkisi nedir?
🔹 Binanın önündeki plakasız siyah renkli Skoda marka araç kime aittir ve olay yaşanırken araç içerisinde yer alanlar kimlerdir?
🔹 Şahsın belindeki kabarıklık nedir?
🔹 İçeri giren şahıs içeride ne yapmıştır?
🔹 Şahıs içeride olduğu sürece etrafta nöbet halinde olan polislerin binayı özel bir dikkatle gözetlemesinin sebebi nedir?
🔹 Şahıs binanın kapalı kapısını nasıl açmıştır?"