29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Irkçılığa ve faşizme karşı mücadeleyi büyütelim

Son dönemde yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin basın açıklaması yapan HDP Dersim İl Örgütü, "Irkçılığa ve faşizme karşı nefes almak için mücadeleyi büyütelim" dedi.

HDP Dersim İl Örgütü, son dönemde yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. ESP, EMEP, SMF'nin de katıldığı eylemde "Irkçılığa ve faşizme karşı nefes almak için mücadeleyi büyütelim" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, "Maalesef son günlerde gerek ülkemizde gerekse çok uzaklarda ABD de ırkçı saldırıları sıklıkla duyar olduk. Polis şiddeti ve ırkçılık sadece Amerika'da yok. Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde hukuk devletinin yerini polis devleti alıyor" dedi.

Aşırı yetki ve dokunulmazlık zırhıyla donatılmış polis teşkilatlarının sınıfsal, dinsel, mezhepsel, etnik ve ırksal gerilimlerin yoğun olduğu toplumlarda kamu güvenliğini adı altında 'azınlık' toplum ve topluluklara karşı ciddi bir tehdit ve tehlike oluşturduğunu ifade eden Yeşil, "Arkasına devlet desteği alan polis kutsal yaşam hakkını dahi hiçe saymaktan çekinmiyor. ABD'de sistematik ırkçılığın baskın olduğu polis teşkilatı başta olmak üzere, ırkçılığı ve ayrımcılığı kurumsallaştıran tüm devlet bürokrasisi ve siyasiler George Floyd cinayetinden sorumludurlar. Bu cinayet bir hata veya istisna değil; yapısal ve kurumsal bir olgu olan ırkçılığın çirkin bir dışavurumudur" diye konuştu.

Irkçılık sadece derinin rengi üzerinden yapılan bir şey olmadığını vurgulayan Yeşil, "Ta uzaklarda Amerika'daki ırkçılığı görüp takipçisi olacaklarını söyleyenler, maalesef yıllardır bu topraklarda kimliği ve konuştuğu dil nedeniyle gerek kamu görevlileri gerekse siviller tarafından öldürülen Kürt ve ermeni vatandaşları göremiyorlar" diye kaydetti.

Yeşil konuşmasında, Adana'nın Seyhan ilçesinde 19 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan adlı gencin polis kurşunuyla öldürülmesini; Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan M.E.C.'ye işkence yapılmasını ve mezarlara yapılan saldırıları hatırlattı.

Yeşil, "Ankara Etimesgut'ta Barış Çakan adlı genç kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Çakan'ın ailesi Kürtçe müzik dinlediği için üç saldırganın hedefi olduğunu açıkladı. Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada ise olayın Çakan ve arkadaşının bir araç içinde ezan dinleyen kişilere müdahalesi ile başladığı iddia edildi. Bizler neyin doğru olduğunu çok iyi biliyoruz. Barış Çakan, Kürtçe şarkı dinlediği için ırkçı bir cinayetle katledildi. Biz Barış'ı katleden zihniyeti besleyenleri, Kürtçe eğitim veren okulları kapatan, Kürtçe tabelaları indiren anlayıştan tanıyoruz" diye belirtti.