30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvuru yaptı

HDP, Diyarbakır'da gözaltına alanın Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin'e yönelik işkencenin yerinde araştırılması talebiyle TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na başvuru yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır'da yapılan operasyonda gözaltına alınan Sevil Rojbin Çetin'e yönelik saatlerce yapılan işkenceye ilişkin TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na başvuru yaptı.

İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran günü, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Batman, Adana ve Urfa'da yapılan operasyonda 42 kişinin gözaltına alındığı hatırlatıldı.

'ORTAÇAĞ İŞKENCE YÖNTEMLERİYLE YARIŞIR DÜZEYDE'
Diyarbakır'da evi basılan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin'in saatlerce evde işkenceye uğradığı kaydedilen açıklamada, "Sevil Rojbin Çetin saatlerce son derece ağır ve insanlık dışı muamelelerin öznesi olmuş; raporlarla belgelenen hadisenin iki bacakta köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama vücudunun farklı yerlerinde darp izi bırakılacak şekilde gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Çetin'in evde tek başına iken iki köpeğin 'işkence aracı olarak kullanıldığı' bir muameleye maruz bırakılması, ne yazık ki ortaçağ işkence yöntemleriyle yarışır düzeyde vahimdir. İşkence aracı olarak kullanılan köpekler, polislerden evvel eve girerek Çetin'e saldırmış, iki bacağını dişleyerek koparma derecesinde ısırmışlardır. Kolluk kuvvetlerinin bu saldırıyı bilerek organize etmiş olduğu ve sonuna dek izlediği aşikardır" denildi.

Çetin'in manevi varlığına yönelik saldırının da söz konusu olduğu kaydedilen başvuruda, bunun iktidarın kadına düşman bakış açısının bir kez daha ortaya koyduğuna işaret edildi. Başvuruda, "Ne yazık ki işkence mağduru Çetin'in yarı çıplak soyularak, gözleri kapalıyken fotoğrafları çekilmiş olup başlıbaşına bu uygulamanın dahi insanlık onuru ile bağdaşmadığı katidir. Kolluğun kişinin şahsiyetine dokunan uygulamalarda bulunması ağır bir hak ihlalidir. Çekilen fotoğrafların hizmet edeceği amaçlar işkence yöntemlerinin şahsiyete dair olan boyutu ve kadın iradesine yönelik açık bir saldırıdır" diye kaydedildi.

'VALİLİK VE EMNİYET İŞKENCECİLERE SAHİP ÇIKTI'
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, "özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş" şeklindeki açıklaması ile üstü kapalı da olsa işkenceyi kabul ettiğini, aynı zamanda da meşrulaştırdığı ifade edildi.

Çetin'e verilen raporda, "iki bacakta köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama vücudunun farklı yerlerinde darp izi" ile işkencenin, tartışmaya yer bırakmayacak kadar net olduğu kaydedilen başvuruda, Emniyet ve Valiliğin, işkence suçunu inkâr ederek, işkencecilere sahip çıkma yönündeki açıklamalarının ise devlet kurumları nezdinde işkenceye sahip çıkıldığının ispatı niteliğinde olduğu söylendi.

'KOMİSYON ACİLEN TOPLANMALI'
Özellikle, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından arttığına işaret edilerek, bir çok ilde yaşanan işkence olaylarına ilişkin örnekler verildi. THİV'nin işkence raporları ve verilerine de yer verilen başvuruda, Sevil Rojbin Çetin'e yaşatılanların hukuk ile ilintisinin olmadığı belirtildi.

Başvuruda, şunlar ifade edildi: "Bu yaşananlar ve yaşatılanlar; Rojbin Çetin'i kuşkusuz doğrudan etkilerken, tüm halkı da büyük bir endişeye gark ettirmiştir.  İşkence hadisesinin vicdanlarda ağır bir yara açmış olduğu hususunda ise hiç şüphe bulunmamaktadır.

İnsan Hakları Bildirgesi'nde belirtildiği üzere, işkence evrensel olarak çok ciddi bir insan hakları ihlali olarak tanımlanmakta ve değerlendirilmektedir."

Rojbin Çetin'e yönelik işkencenin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun görev alanına girdiğini vurgulayan HDP, komisyonun acilen toplanarak işkence iddialarını yerinde incelemek üzere çalışma başlatmasının elzem olduğunu vurguladı.

Ayrıca, HDP milletvekilleri tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle sor önergeleri de verildi.