30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP il örgütlerinden çağrı: Hep birlikte harekete geçme zamanı

HDP il örgütleri DTK'ya yönelik saldırıya tepki gösterdi. "Ucuz operasyonlarla Kürt halkının temsilcilerinin illegalize edilemeyeceği" kaydedilen açıklamada, DTK etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul, Urfa ve Dersim il örgütleri, sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik gerçekleşen baskın ve çoğunluğu kadın olan siyasetçi ve kadın hakları savunucularının gözaltına alınmalarını protesto etti. 

İstanbul İl örgütünde düzenlenen toplantıya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, SODAP, ESP, Barış Anneleri ve TJA da katıldı.

HDP İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut, Kürtlere yönelik saldırıların her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Bulut, bu baskınlarda alınan bilgisayar, kitap ve dergilerin örgütsel materyal olarak lanse edildiğini belirtti. Yapılan baskınların hukuksuz ve ayrıştırıcı olduğunu dile getiren Bulut, baskınların "soykırım operasyonları" niteliği taşındığını ifade ederek, "Tüm Kürdistan'a yönelik bir baskı politikası sürüyor. Salgına yönelik hiçbir önlem alınmıyor. Ayrıca Cudi dağında çıkan yangına müdahale edilmiyor. Bunlara karşı hem Kürtler alarak hem birleşen ve toplum olarak birlikte hareket edeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımıza mücadele sözü veriyoruz" dedi.

TEK SES OLARAK MÜCADELE EDECEĞİZ
ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, savaş ve soykırım politikalarının yeniden devreye sokulduğunu söyledi. Bahçeci, emek ve demokrasi mücadelesi yürütenler olarak saldırılara karşı birlikte, tek ses olarak mücadele edeceklerini ifade etti.

'TÜM ÜLKEYE YAPILDI'
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da, toplumun tüm kesimlerine yönelik bir saldırının mevcut olduğuna işaret ederek, bu saldırıların Kürt halkı üzerinden şekillendiğine dikkati çekti.Her alanda Kürtlere yönelik saldırıların olduğunu ifade eden Piroğlu, "DTK'ya yapılan saldırı ile görülmesi gereken şey şu; bu saldırılar Kürt halkına, HDP'ye ve temsilcilerine yapılmıyor. Bu saldırı aslında bu ülkeyi hedef alan bir saldırı. Kürt halkına saldırı Bursa'da toprağını savunan köylüye jandarma dipçiği olarak ortaya çıkıyor. Kürt halkına yönelik saldırı Ankara'da baro başkanlarına yönelik biber gazı, barikat olarak çıkıyor. Bu ülkede Kürt sorunu çözülmeden demokrasi ve özgürlük yolunda bir adım dahi atamayacağı bir kere daha ortaya çıktı. Bu saldırıları geri püskürtmek artık sadece Kürtlerin, HDP'nin görevi değildir. Buna herkesin karşı çıkması, saldırılara karşı birlikte hareket etmesi gerekiyor" diye belirtti.

Basın metnini okuyan HDP Kadın Meclisi İstanbul Sözcüsü Beser Çelik, bu saldırının DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve divan üyesi Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırılmasının devamı olduğunu kaydetti. 

Bu tür ucuz operasyonlarla Kürt halkının iradesinin illegalize edilemeyeceğinin altını çizen Çelik, "Halkımıza çağrımızdır, iktidarın kabul edilemez politikalarına, Kürtlerin diline ve kültürüne saldırı siyasetine ve hem içeride hem dışarıda Türkiye'yi çekmeye çalıştığı savaş girdabına dur demek için hep birlikte harekete geçme zamanıdır. Demokratik Toplum Kongresi şahsında Kürtlerin iradesine yönelik bu saldırıyı kınıyor ve tüm halkımızı DTK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz" dedi.

URFA
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına yapılan polis baskını ve kent genelinde sendikacı, siyasetçi ve kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İl binasında yapılan toplantıda konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan,"Kurumlarımızı ilegalize ederek Kürt halkının siyasetsiz bırakmak istiyorlar.Biz buradan halkımıza söylüyoruz; Kürt halkı 21'inci yüz yılda siyasetsiz kalmayacaktır. Her yönde halkımızın mücadelesini büyüteceğiz" dedi.

Açık bir savaş yürütüldüğünü ifade eden Öcalan, "Bu şekilde Kürt siyasetini tasfiye edemezsiniz, başaramayacaksınız. Yine Güney Kürdistan'da her gün siviller bombalanarak katlediliyor" diyerek tüm herkesi ortak tepki vermeye çağırdı. 

DERSİM
HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, partisinin il binasında yaptığı açıklama ile DTK binasına yapılan baskın ve gözaltılara tepki gösterdi. Yeşil, DTK'nin siyasal, kültürel, toplumsal olarak Kürt illerinde yaşayan tüm halkların ve inançların temsilini bulduğu çok renkli bir kurum olduğunu söyledi. DTK'nin çözüm sürecinde Meclis tarafından muhatap kabul edildiğini belirten Yeşil, "Bu saldırı ve baskın DTK Eşbaşkanı Sayın Leyla Güven ve Divan Üyesi Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırıldığı darbenin devamıdır.  Gözaltına alınanların çoğunun kadın olması tesadüf değildir. Biz kadınlar, dünyanın her yerinde, tarih boyunca mücadele etmiş, direnmiş, mücadelenin parçası olmaktan gurur duyduk, duyuyoruz" dedi.