25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP: GABB'dan çekilmedik, belediyeler karar verecek

HDP, Güneydoğu Anadolu Belediyeleri Birliği'nden çekilmediklerini ancak yerel belediye meclislerinin son kararı vereceğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi, Güneydoğu Anadolu Belediyeleri Birliği'nden (GABB) çekildiklerine dair haberlerin partilerinin fikirleriyle ilgisinin olmadığını açıkladı. HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Salim Kaplan tarafından yapılan açıklamada, GABB'tan çekilip çekilmeme kararının, yerel belediye meclislerinin alacağı bir karar olup, aralık ayında yapılacak belediye meclislerine işaret etti.

HDP'li belediyelere yönelik kayyım saldırılarını hatırlatan Kaplan, 6 belediyeye KHK bahane gösterilerek, 28 belediyeye ise kayyum saldırısıyla el konulduğunu, 17 belediye eşbaşkanının da tutuklandığını vurguladı.

"Hukuk garabeti sayılacak kararlara her gün bir yenisi eklenirken, son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kayyımı, kendisini GABB (Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği) başkanlığına da atamıştır. Halbuki, GABB Tüzüğü'nde, başkanlık makamının boşalması durumunda 'GABB üyeleri tarafından yeniden seçime gidilir ve yeni başkan seçilir' ibaresi bulunmaktadır" diyen Kaplan, "Yapılan ilk toplantıda kayyım, yerine vali yardımcısını görevlendirmiş ve burada yapılan toplantıda vali yardımcısı, 'Ben devletim, size burada seçim yaptırmayacağım' şeklinde ifadeler kullanmış ve saatlerce kürsü işgalinde bulunmuştur" sözleriyle, GABB'da yaşanan son duruma dikkat çekti.

YEREL BELEDİYE MECLİSLERİ KARAR VERECEK
"GABB'da seçilmiş 70 HDP'li üyenin üyeliği düşürülmüş ve yerlerine memurlar atanmıştır" diyen Kaplan, HDP olarak  bulunduğumuz tüm alanlarda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin vurgusunu daha önce yayınladığımız deklarasyon ile açıklamıştık. Son günlerde basında 'HDP'li belediyeler GABB'dan çekildi' şeklinde haberler yapılmıştır. Bahse konu haberde, belediye meclis üyemizin söylemleri üzerinden bu haber yapılmıştır. Fakat HDP - Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak belediyelerimizin GABB'dan çekilmesine yönelik bir kararımızın bulunmadığını ifade etmek isteriz" dedi. Kaplan, şöyle devam etti:

"Belediyelerimizin iç işleyişlerine dair bu tür kararlarda, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olarak müdahale etmemiz söz konusu değildir. GABB gönüllü bir birlik olmasından kaynaklı, belediyelerimizin devam edip etmeyeceğine yönelik kararı ise; belediyelerimizin kendi yönetim kademelerinde ve belediye meclislerinde tartışılıp karara bağlanacaktır. Bu temelde bazı belediyelerimizin Aralık ayı meclislerinde gerek GABB'nin yapısal olarak kayyımcı anlayışa sahip olması gerekse ekonomik nedenlerden kaynaklı üyelikten çekilme kararı almış olmaları tamamen belediyelerimizin kendi kararlarıdır."