25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP eski Milletvekili Mülkiye Birtane'ye 15 yıl hapis istemi

HDP eski Milletvekili Mülkiye Birtane'nin "Örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasıyla yargılandığı davada 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars eski Milletvekili Mülkiye Birtane'nin "örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Ebru Günay, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, İmam Taşçıer ile HDP il yöneticileri takip etti. Birtane, tutuklu olduğu Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Bir yılı aşkındır tutuklu olan Birtane, daha önce verdiği ifadesini tekrar ettiğini belirtti.

Birtane'nin Avukatı Pirozhan Karali, müvekkiline yöneltilen suçlamaların milletvekili kimliğiyle yaptığı fiiller olduğunu ve suç unsuru taşımadığını belirtti. Müvekkilinin DTK üyesi olduğunu bu nedenle de faaliyetlerine katıldığını kaydeden Avukat Karali, yasadışı gösterilmeye çalışılan DTK'ya, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Meclis açılış töreni için davet gönderildiğini hatırlattı. Avukat Karali, dosyada yer alan tanık ifadelerinde Birtane'yi suçlayan her hangi bir ifadenin bulunmadığının da altını çizdi.

Tüm delillerin toplandığını söyleyen Karali, Birtane'nin kanser tedavisi gördüğünü ve doktorların hastalığın yeniden nüksettiği yönünde şüphelerini açıkladığını belirterek, tahliyesini istedi.

Avukat Emel Sayın da, "Dinlenen tanıklar müvekkilin milletvekili olduğunu ve örgüt faaliyeti yürüttüğünü görmediklerini söyledi. Ayrıca müvekkil Almanya'da kanser tedavisi görüyordu ve savcılığın daveti üzerine ülkeye geri göndü. Sadece ifadesinin alınacağı söylenerek örgüt yöneticiliği gerekçe gösterilerek tutuklandı. Buda kendisinin kaçmadığını ve kaçmayacağını gösteriyor. Müvekkilimin sağlık durumu tehlike boyutundadır. Bir yıldır kanser için yapılması gereken tetkik yapılmadığı için hastalığı ne aşamada olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Ardından mütalaasını veren savcı, Birtane'nin "Örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasından 10 ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Birtane'nin avukatları, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapmak için süre talep etti.
 
Mahkeme, avukatların savunmalarını hazırlanmaları için duruşmayı erteledi.