1 Ekim 2024 Salı

HDP Eş Genel Başkanı Sancar Muğla'da halk buluşmasına katıldı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Muğla İl Örgütünün düzenlediği halk buluşmasına katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muğla İl Örgütü, toplumsal mücadele ve demokratik siyasete yönelik saldırılara karşı halk buluşması gerçekleştirdi.

Halk buluşmasına HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Filiz Kerestecioğlu, Kemal Bülbül, Pero Dündar, Necdet İpekyüz, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alican Önlü ile parti meclis üyeleri Aydın Çetinkaya, Berna Çelik ve merkez yürütme kurulu üyeleri Emin Orhan, Mahfuz Güleryüz katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP Muğla İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, HDP'nn Ankara yürüşünü ve demokratik buluşmalar gerçekleştirdiğini hatırlatarak; darbeci tutuma karşı hak ve hukuk temelli mücadele hattı oluşturduklarını belirtti. Erdoğan, "Kürt sorunun demokratik çözümü barış ile olur. Türkiye barışı, kadın özgürlüğü, eşitlik, demokrasi için buradayız ve kazanacağız." şeklinde konuştu. HDP Muğla İl Eşbaşkanı Nihat Gençosman ise milletvekillerinin kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını belirtti.

Daha sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi mücadele programlarının Ankara yürüyüşü ile başlayıp, buluşmalar ile devam ettiğini ve şimdi 'barış ve özgürlük' şiarıyla üçüncü aşamasında olduklarını belirtti.

Demokratik kitle örgütlerine, meslek odalarına çağrı yapan Sancar, "Savaşı kader olarak görmekte vazgeçin. Savaş politikalara karşı çaresiz olduğunuz duygusunu geride bırakın. Bir araya gelme gücümüz ve imkanlarımız var. Ben inanıyorum ki; bütün sivil toplum örgütlerinde bu inanç ve irade vardır. Bunun ortaya çıkarmasını sağalacak vesilelere ve kıvılcımlara ihtiyaç vardır. Eğer Kürt bölgesinde böyle bir inisiyatif başlar ve batıda da bunun karşılığı ortaya çıkarsa barış talebi halka halka büyüyecektir" diye belirtti.

HDP'yi yalnızlaştırmak, Kürtleri izole etmek için her türlü kirli yönteme başvuran iktidara karşı hep birlikte karşı durmak gerektiğinin altını çizen Sancar, demokrasi ittifakı oluşturmanın temel yolunun iktidarın yararlandığı en temel kaynağı kurutmak olduğunu dile getirdi.

Sancar "Biz demokrasiye ulaşmak için savaş politikalarının tümünü reddeden bir güç inşa etmek zorundayız. Demokrasiye giden yolu açtığımızda Kürt sorunun çözümü için imkanlar yaratırız. Demokrasi ve barış mücadelesi iç içedir. Kürt sorunun çözümü meselesi demokrasi sorunundan ayrı değildir" dedi.

Sancar son olarak, "Kürtler bu ülkede her şey oluyor ama Kürt olamıyor. Dilini konuşamıyor, konuşursa ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Bir dile böyle saldırmak nasıl bir zulümdür? Kardeşimizin anadili bizim de kardeş dilimiz olmalıdır, bu bizim şartımızdır. Nefret dili heryerde, bunu haketmiyoruz. 'Barış Anayasası' nefret dilini kaldıracak en büyük adımdır. Bu ülkeye barış, özgürlük, demokrasi getirene kadar bütün gücümüzle çalışacağız. Barış mücadelesi kolay değildir. HDP bunun bedelini ödemeye de hazırdır. Hep birlikte bu mücadeleyi yürütme azminden, kararlılığından, ısrarından vazgeçmeyeceğiz. Hep birlikte başaracağız" şeklinde konuştu.

Muğla'da kurulan MUÇEV şirketinin devlet eliyle kıyıları rant haline getirdiğini belirterek "Kıyılar halkın malıdır, devlete ve sermayeye bırakılamaz. Doğu Karadeniz'de de acı bir felaket yaşandı. Bunu önleyecek olan sorumlular kader deyip halkı suçluyorlar. Bu kader değil talan politikalarının sonucudur" diye belirtti.