24 Eylül 2024 Salı

HDP, Ege hapishanelerindeki açlık grevcilerinin durumunu Meclis'e taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ege Bölgesi hapishanelerinde süren açlık grevi direnişçilerinin durumunu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ege Bölgesi hapishanelerinde süren açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
Tecride son verilmesi amacıyla Leyla Güven tarafından başlatılan, ülke genelinde 1 Mart 2019 tarihi itibariyle onlarca hapishaneye yayılan ve sayıları 7 bini aşan açlık grevi direnişinin Menemen, Kırıklar 1 ve 2 No'lu, Şakran, Ödemiş, Manisa, Akhisar, Denizli hapishanelerinde de devam ettiğini hatırlatan Çepni, açlık grevi direnişçilerin durumunun kritik aşamaya geldiğini belirtti.
 
Temel haklar olan yaşama, sağlık hakları ile işkence yasağı, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası insan hakları hukuku sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alındığını kaydeden Çepni, "AİHM, devletin, tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkı yönünden cezaevlerinde tutulma şartlarında kaçınılmaz olan düzeyin ötesinde sıkıntı ve güçlüğe maruz bırakılmamaları, gerekli tıbbi desteği sağlayarak sağlık ve iyilik hallerinin muhafazasını temin etmekle yükümlü olduğunu belirtmiştir. İnsan Hakları Derneği ve Özgür Hukukçular Derneği, Ege Bölgesi cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklar, hak ihlalleri, uygulanan işkence ve kötü muameleleri rapor olarak düzenleyip kamuoyuyla paylaşmışlardır" dedi.
 
Devam eden açlık grevindeki tutuklu ve hükümlüler, insani ve tümüyle barışçıl olan, toplumun büyük bir kesimi tarafından da destek gören talepler adına bedenlerini ölüme yatırdığını belirten Çepni, Bakan Gül'ün yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
 
-Ege Bölgesindeki cezaevlerinde kimler kaç gündür açlık grevinde, sağlık durumları nedir, cezaevi idaresince düzenli sağlık muayeneleri yapılıyor mu?
-Hukuk devleti olarak, açlık grevlerinin sonlandırılması için ilgili birey, kurum ve kuruluşlarla işbirliğiniz var mı? Yoksa yapmayı düşünüyor musunuz?
-TTB ve İzmir Tabipler Odası Başkanlığı gözetiminde ilgili uzmanlardan oluşan bir heyetin sağlık problemlerini gözleme, izleme, müdahalede bulunması için Bakanlığınızın girişimleri var mıdır? Açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ulusal ve uluslararası yasalardan doğan haklarından yararlandırılacaklar mıdır?
-Cezaevlerinde açlık grevinde olanlar için hayati önemde olan Tiamin (B1-vitamini), tuz ve şekerli suyun cezaevi idarelerince engellendiği kamuoyunda tutuklular ve yakınları tarafından dile getirilmiştir. Bakanlığınız, idarenin bu keyfi uygulamasına son verilmesi için girişimde bulunacak mıdır?
-Açlık grevlerinde olan tutuklu ve hükümlülerin telafisi olmayan sağlık problemleri, sakatlıklar yaşamamaları için gerekli demokratik yollardan çözüm önerileri getirilecek midir? Hükümetinizin bu konuya bakış açısı nedir?
-Açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlüler ayrı bir bölümde bulundurulması ve refakatçi taleplerinin reddedilmesi ile ilgili Bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır?
-Bakanlığınız, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele, işkence iddialarıyla ilgili ne gibi girişimlerde bulunmuştur? Ulusal ve uluslararası sözleşmeleri uygulamayan cezaevi yönetimi hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?