23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP çok sayıda kentte polis baskınını protesto etti

HDP Diyarbakır İl binasına polisin dün akşam saatlerinde yaptığı baskın ve milletvekillerinin darp edilmesi birçok kentte protesto edildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl binasına baskın yapılması ve 7 HDP'linin gözaltına alınması çok sayıda kentte protesto edildi.
 
MARDİN
 
HDP Mardin İl Örgütü, Mardin Milletvekilleri Tuma Çelik ve Ebru Günay'ın da olduğu kitle tarafından Karayolları Parkı'nda protesto edildi. Milletvekili Tuma Çelik, yaptığı konuşmada polis müdahalesinin hukuki bir yanının olmadığını hatırlatarak, "Yapılanlar iktidarın keyfi uygulamalarıdır" dedi. "Hayatımızın son anında bile olsa hesabını soracağız" diyen Çelik, "Biz mücadelemizle, Leyla Güven arkadaşımızın 122 gündür sürdürdüğü açlık grevi ile hapishanelerde yüzlerce tutuklunun sürdürdüğü direnişi ile bu tecridi eninde sonunda kıracağız. Önümüzdeki 31 Mart'ta da bu iktidara gereken cevabı gereken dersi vereceğiz" diye konuştu.
 
Alanda bulunan polislere seslenen Çelik, "iktidarın baskısı altında suça zorlanan insanlarımızı bir an önce bu suçu işlemekten vazgeçmelerini, iktidara yardım ve yataklık etmekten vazgeçmelerini, bir an önce hukuk çerçevesine girmelerini bekliyoruz" diye vurguladı. Çelik, yapılan saldırıların hesabının er ya da geç sorulacağını ifade ederek, saldırıyı kınadı.
 
BİNGÖL
 
HDP Bingöl İl Örgütü de Diyarbakır'da yaşanan polis baskınını basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamaya, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Belediye Eşbaşkan Adayı Senem Çakas ve birçok partili katıldı. Açıklama yapan milletvekili Aydemir, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ın açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Aydemir, "Yasalara ve yürürlükte bulunan kanunlara aykırı bir şekilde, Diyarbakır il binamız kolluk güçlerince uzun namlulu silahlarla basıldı. Binamızın girişindeki kapı ve camları ile binamızın içinde bulunan eşyalarımız dağıtılıp kırılmıştır. Bu esnada milletvekillerimiz kolluk güçlerince darp edilmiş saldırıya uğramıştır. Hukuka aykırı gelişen bu müdahale milletvekillerimiz şahsında ülkemizin demokrasisine, barışına ve adaletine yapılmıştır. Yapılış olan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.
 
ADANA 
 
HDP Adana İl Örgütü, il binasında yaptığı basın açıklamasında polis baskınını kınadı. Açıklamaya HDP Milletvekili Kemal Peköz, il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) ve çok sayıda kişi katıldı.
 
HDP İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 122 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in ve tutukluların eylemlerinin meşru talep olduğunu ve eylemlerin gittikçe yaygınlaştığını söyledi. "AKP iktidarı, Sayın Öcalan'a karşı kendi Anayasası'nı dahi ayaklar altına alarak büyük bir suç işliyor" diyen Tural, Öcalan şahsında başta Kürt halkı olmak üzere tüm halklara tecrit uygulandığını kaydetti. Siyasi iktidarın üç maymunu oynayıp, sessizliğini sürdürmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Tural, polis baskınını kınadı.
 
Tural, şöyle devam etti: "Partimizin camları, kapıları kırıldı. İçeride demokratik hakkını kullanıp açlık grevi yapan 7 eylemci darp edilerek, gözaltına alındılar. Milletvekillerimize silah çekilip, tekmelenerek darp edilmişlerdir. Kolluk kuvvetlerinin bu keyfi, antidemokratik uygulamalarını asla kabul etmiyoruz. En meşru, anayasal hak olan; tecridin kaldırılması talebinin karşılığı asla bu olamaz. Yakın tarihimizden de biliyoruz ki, susmak yaşanan olumsuzluklara, adaletsizliklere, ölümlere, yıkımlara ortak olmaktır. Bunun için bir an önce Sayın Öcalan'a yönelik tecride son verilmesi için bu suskunluk sarmalından çıkmalı, açlık grevi eylemcilerin sesine ses vermeliyiz. Bugün bu sese ortak olmazsak yarın çok geç olacaktır. Direnişimiz ve mücadelemiz sürecektir." 
 
Son olarak konuşan milletvekili Kemal Peköz, ülkedeki sorunların kaynağının tecrit olduğunu ve yapılan eylemlerinde ülkedeki sorunların çözümü için yapıldığını söyledi. Diyarbakır il binalarına ve vekil arkadaşlarına yapılan saldırıya tepki gösteren Peköz, AKP'nin kendilerine her gün bir "suçlamayla" saldırdığını ve suç işlediklerini ifade etti. Peköz, AKP'nin tüm suç işlemelerine rağmen barış ve özgürlük için mücadele edeceklerini vurguladı.
 
"Bijî berxwedana zindana", "Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır" "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarıyla etkinlik son buldu.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü de Diyarbakır'da yaşanan baskını ve milletvekillerine polis saldırısını protesto etti. HDP İl binasında yapılan basın açıklamasına milletvekili Fatma Kurtulan, il ve ilçe yöneticileri katıldı. "Leyla'ya ses ver. Hayata ses ver" pankartı açılan açıklamada, İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, tecride dönük sürdürülen açlık grevi eylemlerinde polis baskınlarını sert bir dille kınadı. Işık, hükümete "Baskınlar yapmayın. Talepleri dikkate alın Leyla arkadaşımızın taleplerini yerine getirin. Artık ölü taklidi yapmayın" diye seslendi. Ardından söz alan İl Eşbaşkanı Zuhal Önen de Anayasal bir kurum olan siyasi partilerine dönük baskınlarına tepki gösterip, iktidarın bu tür saldırılar ile sonuç alamayacağını söyledi. Önen, "Suç işleyen, hukuka üstelik de kendi hukukuna uymayan bu iktidar suç işlemektedir. Bugün kritik aşamaya gelmiş açlık grevinde yaşanacak sağlık kayıplarının ve ölümlerin tek sorumlusu iktidardır" dedi.
 
HATAY
 
HDP Dörtyol İlçe Örgütü de yapılan açıklamayla baskın protesto edildi. İlçe örgütü binasında yapılan açıklamada konuşan Dörtyol Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mahmut Daş, Güven ve tutukluların direnişlerini sahiplendiklerini belirterek, "Barış, demokrasi ve özgürlük konusundaki haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
URFA 
 
HDP Diyarbakır il binasına dün gece kapıları kırılarak düzenlenen polis baskını Urfa ve ilçelerinde protesto edildi. Urfa il binasında yapılan açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı İsmail Karadağlı, Meclis'in 3. partisi olan HDP'nin siyasal faaliyetlerinin mevcut iktidar tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi.
 
Diyarbakır HDP İl binasının kapılarının kırılıp binanın içerisinin tahrip edilerek dağıtılmasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını söyleyen Karadağlı, "Yaşanan hukuksuzluk karşısında Sayın Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevine destek olurken milletvekillerimiz darp edilirken parti üyelerimiz ve yöneticilerimiz gözaltına alınmıştır. Diyarbakır HDP İl binasına yapılan bu saldırı siyaseten yenemediği HDP'yi gayrı meşru hukuksuzluklarla baskılamaktan başka bir şey değildir" ifadesinde bulundu.
 
Karadağlı, herkesi 31 Mart'ta sandığa giderek gereken cevabı vermeye çağırdı.
 
Urfa'nın Viranşehir, Suruç, Ceylanpınar, Birecik, Hilvan, Siverek, Halfeti ve Bozova ilçe örgütleri de yapılan baskını düzenlediği eylemlerle protesto etti.
 
VAN
 
HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütleri de parti binası önünde Diyarbakır'da parti binasına yapılan baskını protesto etti. HDP İl Yöneticisi Nasibe Akdağ, öncelikle Leyla Güven'in tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eyleminin 122. gününe ulaştığına dikkat çekti.
 
Polisin HDP Diyarbakır il binasına girerek, vekillerine silah doğrultarak darp ettiğini ve 7 kişiyi gözaltına aldığının söyleyen Akdağ, "Yasal, siyasal bir kurum olan partimizin basılması hukuksuzluktur ve bu kabul edilmez" dedi. Halkın seçtiği milletvekillerinin darp edildiğini dikkat çeken Akdağ, "İl binamıza silahlarla, kar maskeleriyle ve robocoplarla girilerek bir vahşet uyguladı. Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımızın talepleri bizim taleplerimizdir. Bu taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
BURSA
 
HDP Bursa İl Örgütü, partilerinin Diyarbakır il binasının dün polisler tarafından basılmasını protesto etti. İl binasında yapılan açıklamaya HDP Bursa İl Eşbaşkanları Serpil Yıldız ve Mehmet Resul Baykara, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa Eş Sözcüsü Kemalettin Yıldız ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Açıklamayı yapan Baykara, "Giderek ölüm sınırına gelen açlık grevi eylemini sürdüren milletvekilimiz Leyla Güven ve cezaevlerindeki eylemlere destek vermek amacıyla il binasında açlık grevi eylemine başlayan milletvekillerimiz Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile diğer yönetici ve üyelerimize yönelik saldırıyı kınıyoruz. Bunun gibi her türlü demokratik talebe ve eylemlere vahşice saldıran AKP iktidarını kınıyoruz" dedi.
 
AKP yetkilileri tarafından her gün ülkenin vatandaşları arasında bölücülük ve kışkırtıcılık yapıldığını ifade eden Baykara, "İktidar uğruna ülkemizin geleceği tehlikeye atılıyor. Bu ülke hepimizin ortak vatanıdır. Bu ortak vatanda özgürce, eşitçe bir arada yaşamanın yolu barışçıl politikaların uygulanmasıyla mümkündür" diye belirtti.