30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Beşiktaş'ta halkla buluştu: Hiçbir engel yürüyüşümüzü durduramadı

HDP'nin demokrasi yürüyüşünün İstanbul ayağı Beşiktaş'ta düzenlenen halk buluşmasıyla sona erdi. Abbasağa Parkı'nda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, iktidarın tüm saldırılarına rağmen bir adım dahi geri atmayacaklarını söyledi. Başaran, "Hiçbir engel bu yürüyüş durduramadı. Önümüzdeki süreçte de durduramayacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Hakkari ve Edirne'den başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" dördüncü gününde. Bugünkü program kurum ziyaretlerinin ardından Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda yapılan halk buluşması ile sona erdi. 

ABLUKAYA RAĞMEN KİTLE ALANA AKTI
Buluşma öncesi Beşiktaş polis ablukasına alındı. Buna rağmen halk erken saatlerde park alanını doldurdu. Halaylara duran halk, alkış ve zılgıtlarla programın başlamasını bekledi. Sık sık, "HDP halktır halk burada", "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Katil AKP işbirlikçi MHP" sloganları yükseldi.

Park alanına, "Hep birlikte yoksulluğu bitirmek için", "Hep birlikte kadına şiddeti durdurmak için" pankartları açıldı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, HDK Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, ESP MYK Üyesi Ebru Yiğit, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SGDF Eş Genel Başkanı Alev Özkiraz, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Üyesi Burcu Gül Çubuk, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, LGBTİ+’lar, Partizan temsilcileri, DİSK, Demokratik Alevi Derneği (DAD), SYKP, Yeşiller ve Sol Partisi, TJA, SKM, ÖGK, Yeni Demokrat Gençlik üyeleri ile HDP milletvekillerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin katıldığı buluşma, müzik dinletisiyle başladı.

BULUT: KİMSE TEK BAŞINA YÜRÜMEYECEK
Açılış konuşmasını yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Edirne'den başlayan yürüyüşün İstanbul'da taçlanarak devam ettiğini kaydetti. Bulut, "Kimse tek başına yürümeyecek. Bu yürüyüşteki talepler sadece HDP'liler için değil tüm halklar için istenen haklı taleplerdir" diye konuştu.

ATAY: BU SALDIRILAR YANYANA MÜCADELE EDECEĞİMİZİ GÖSTERDİ
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da iktidarın faşist saldırılarının ilk kez olmadığının altını çizdi. Yıllardır Kürt halkına, devrimcilere işçilere, adalet, hukuk ve eşitlik mücadelesi yürüten milyonlara yönelik baskıların devam ettiğini kaydeden Atay, "Ama bu saldırılar milyonlarca insanın yan yana omuz omuza mücadele edeceğini göstermesine yaradı. Bu açıdan ne kadar şanslı bir grubun parçası olduğumuzu bir kez daha anlamış olduk" ifadelerini kullandı.

Ne siyasi baskıların ne de Başak Demirtaş'a yakın dönemde gerçekleşen cinsiyetçi saldırının ne de İHD Genel Başkanı Eren Keskin'e yönelik tehditlerin hiçbir şekilde halkların omuz omuza olmasını engelleyemeyeceğinin altını çizen Atay, Adnan Yücel'in "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiirinden bir bölüm okudu. Atay, şöyle devam etti: "Mücadeleye olan azmimizle hiç vazgeçmeden bu yürüyüşü tamamlayacağız. Üstadın söylediği gibi dost ve düşman herkes bilsin, kazanacağız, mutlaka kazanacağız."

ÇUBUK: ÖRGÜTLÜ BİR HALKI HİÇBİR KUVVET YENEMEZ
Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcu Gül Çubuk, iradesini ortaya koyan Türkiye ve Ortadoğu halklarını selamladı. Çubuk, "Faşizm baskı üstüne baskı uygulayarak, tutsaklaştırarak Zilan'ı, Ağrı'yı, 90'ları yaşayan, Kürt halkını kontrol edeceğini sanıyor" dedi. Tarihin direnenlerin kazandığını ortaya koyduğunu söyleyen Çubuk, örgütlü bir halkı hiçbir kuvvetin yenemeyeceğini vurguladı.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise HDP'nin AKP iktidarının yürüyüş boyunca önüne koyduğu engelleri aştığını vurguladı. Gürkan, bu nedenle HDP'ye yönelen baskıları sadece HDP'yle sınırlı görmemek gerektiğini söyledi.

TUTSAKLARA SELAM YOLLANDI
Bu esnada tutsak Sebahat Tuncel'in Meclis'te MHP Genel Başkanı Bahçeli ile karşı karşıya geldiği bir fotoğraf gösterildi. Direnen tutsaklar selamlandı. Abbasağa parkında, "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganları yükseldi.

'HER SALDIRIYA DAHA GÜÇLÜ YANIT VERECEĞİZ'
Kaldıraç adına Hakan Dilmeç de iktidarın 7 Haziran'dan bu yana saldırmaya devam ettiğini kaydetti. Dilmeç, "Bu ülkedeki direniş dinamikleri hiç bitmeyecek. Her saldırıya daha güçlü şekilde yanıt vermeye çalışıyoruz. Ortak mücadeleyle kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ise faşizm koşullarında yaşama şansının olmadığını kaydetti. "AKP iktidarı varsa nefes alma şansımız yok" diyen Günay, AKP iktidarında demokrasi yerine faşizm ve gericilik olduğunu vurguladı.

SODAP Yönetim Kurulu üyesi Gökhan Hakan, AKP yönetimi altında halkların güvencesinin olmadığını kaydetti ve direniş çağrısı yaptı.

EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Cevahir Akçelik, toplumun büyük bir kesiminin ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuşurken iktidarın hukuksuzlukları normalleştirme aşamasına girdiğini söyledi. Birlikte mücadele çağrısı yapan Akçelik, "Faşizme karşı omuz omuza" vurgusu yaptı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Beyzade Sayın demokrasi yürüyüşünü selamladı. Sayın, yürüyüşün tekçi, ırkçı, cinsiyetçi, doğa düşmanı iktidara karşı HDP'nin eşitlikçi, çok dilli ve kültürlü, birleşik emek ve halk hareketinin yürüyüşü olduğunu kaydetti.

DİSK Genel Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut "Bize ölümden başka bir yaşam sunmayan kapitalist sisteme karşı yan yana omuz omuza mücadele edeceğiz" dedi. Birlikte mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

BAŞARAN: BİZ BURADAYIZ DEMEK İÇİN YÜRÜYÜŞE BAŞLADIK
Kapanış konuşmasını HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı. 15 Haziran'da Türkiye'de karanlığı, savaşı örgütleyenlere karşı, kadına yönelik şiddeti, ayrımcılığı örgütleyenlere karşı, HDP'yi yok sayanlara karşı "Biz buradayız" demek için yürüyüşe başladıklarını hatırlatan Başaran, kitleyi işaret eden İstanbul ayağının finalinin büyük bir coşkuyla gerçekleştiğini söyledi.

İktidarın beş yıldır savaş ve kırım siyaseti yürüttüğünü toplumu baskılandırmaya, yok saymaya çalıştığını kaydeden Başaran, 2014 yılında kapalı kapılar ardında gerçekleşen MGK kararıyla kentlerin yakılıp yıkıldığını, binlerce insanın tutsak edildiğini söyledi. İktidarın saldırılarını hatırlatan Başaran, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da olduğu siyasetçilerin tutsak edilerek HDP'ye geri adım attırılmaya çalışıldığını vurguladı. Başaran, "HDP'nin halk olduğunu yok saydıkça, saldırdıkça biz büyüdük, yürüyüşümüz daha da kararlı oldu daha çok genişledik. Saldırdıkça bunun karşısında faşist rejimi yıkma irademiz daha da yükseldi" dedi.

'BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ'
Başaran, yürüyüşün 9 taleple başladığını ve faşist rejim karşısında umudun var olduğunu, ortak mücadele yürütülebileceğini göstermek amaçlı olduğunu söyledi. "Bir adım geri atmayacağız" vurgusu yapan Başaran, ana akım medyanın HDP'yi görmezden gelmesine de tepki gösterdi. Başaran, "Biz halkla beraber, halk için geleceğimiz için ortak paydada buluşmak için yürümeye mücadele etmeye devam edeceğiz. Hiçbir engel bu yürüyüş durduramadı. Önümüzdeki süreçte de durduramayacak. Güçlüyüz, gücümüzü hep beraber daha önce gördük. Bizi yürütmeyeceklerini zannedenler nasıl bir gaflet içinde olduklarını coşkumuzu görünce anladılar" ifadelerini kullandı.

Başaran, yarın kadınlarla buluşarak HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın bulunduğu Kandıra Hapishanesi önünde açıklama yapacaklarını duyurdu.

Konuşmaların ardından şölen MKM'nin müzik dinletesiyle sona erdi.