30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP, Bağlar Belediyesi'ndeki kayyum talanını Soylu'ya sordu

HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan, Bağlar Belediyesi'ne atanan kayyumun belediyenin kasasını boşalttığını ve üzerine bir de 90 milyon lira borç yaptığını hatırlatarak, Soylu'ya, buna ilişkin ne yapıldığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi'ne atanan kayyumun belediyeyi borçlandırmasını Meclis'e taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Paylan, 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde Bağlar Belediyesi'ne halkının yüzde 71'inin oyunu alan Halkların Demokratik Partisi adayı Zeyyat Ceylan'ın seçildiğini, ancak KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatasının verilmediğini hatırlattı.

Paylan, Yüksek Seçim Kurulu'nun, yüzde oy alarak, ikinci sırada olan AKP adayı Hüseyin Beyoğlu'na mazbata vererek "tanıdık" bir hukuksuzluğa daha imza attığını vurguladı.

Kayyum atanan bir çok belediyenin talan edildiğini anımsatan Paylan, Bağlar Belediyesine atanan kayyumun da yılın ilk 6 ayında belediye bütçesinin tamamını tükettiğini üstüne bir de belediyeyi 90 milyon lira borçlandırdığını vurguladı.

Paylan, Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:
-31 Mart seçimlerinden bugüne kadar, Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin açtığı ihaleler ve ihale bedelleri nelerdir? Bu ihalelerin verilme yöntemi nedir ve hangi usulle gerçekleşmiştir
-Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin 31 Mart seçimlerinden sonra yaptığı projeler nelerdir? Bu projelerin ne kadarı tamamlanmıştır ve her birinin maliyeti ne kadardır?
-31 Mart seçimlerinden sonra, Diyarbakır Bağlar Belediyesi'ne ait kaç taşınmaz (iş yeri, otopark, ev, mağaza) satışa çıkarılmıştır? Gerçekleşen satışlardan elde edilen gelir ne kadardır?
-31 Mart seçimlerinden sonra, Diyarbakır Bağlar Belediyesi, bankalardan veya diğer kurumlardan ne kadar kredi çekmiştir? Bu krediler hangi bankalardan ve ne kadar faizle alınmıştır? Söz konusu kredilerin geri ödeme planı nasıldır?
-31 Mart seçimlerinden sonra, Diyarbakır Bağlar Belediyesi'ne ait menkul ve gayrimenkuller üzerinde, bağış veya hibe adı altında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Şayet yapılmış ise; hangi kurum ve kuruluşlara ve hangi gerekçeyle yapılmıştır?"