30 Eylül 2024 Pazartesi

'HDP asla ve asla diz çökmez'

"Darbeye karşı" Ankara'ya yürüyen HDP, Edirne'den başlayan yürüyüş kolunun ikinci durağı olan Esenyurt'ta polisin tüm engellemelerine rağmen halkla buluştu. Burada konuşan HDP Grup Başkanvekili Oluç, "HDP asla ve asla diz çökmez" dedi, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Oluç, toplumsal muhalefete de birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara'ya başlattığı "Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü" ikinci gününde devam ediyor. Yürüyüşün Edirne'den başlayan kolu İstanbul Esenyurt Meydanı'nda halk buluşması gerçekleştirdi.

Meydanı bariyerlerle saran polis, kitlenin toplanmasını engelleyemedi. Buluşmaya, HDP milletvekilleri, il ve ilçe başkan ve yöneticileri, bileşenlerin yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Edirne'den yola çıkan kolda yer alan heyet olarak İstanbul'da siyasi partiler, dernekler ve halklar bir araya geldiği, görüş ve önerilerini aldıklarını, politikalarını onlara ulaştırdıklarını söyledi. Oluç, Hakkari'den yola çıkan heyetin de Van'da ziyaretlerini sürdürdüğünü söyledi. 

İki gün daha İstanbul'da çalışmalarını sürdürdükten sonra Kandıra'ya gideceklerini oradanda Ankara'ya devam edeceklerini bildiren Oluç, Hakkari'den yürüyen kolla Ankara'da buluşacaklarını kaydetti. 

Oluç, şunları söyledi: "Bu uzun demokrasi yürüyüşünü başlatmamızın bir kaç anlamı var. Birincisi, Türkiye'de bugün demokrasi işlemiyor, demokratik özgürlükler işlemiyor. Tersine, son derece sorunlu da olsa kağıt üzerinde var olan Anayasayı çiğneyen adımlar bu iktidar tarafından atılıyor.65 belediyemizden 12 belediye bıraktılar, gerisine Anayasaya aykırı bir şekilde kayyum atadılar."

‘SALDIRILAR TÜM TOPLUMSAL MUHALEFETE'
Aynı zamanda Anayasaya aykırı bir şekilde Leyla Güven, Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu'nun vekilliklerinin düşürülmesinin de düşürüldüğünü söyleyen Oluç, "Anayasaya aykırı bu adımlar demokratik siyaseti ortadan kaldırmak, HDP'nin siyaset yapma imkanlarını tasfiye etmek amacıyla yapıldığını çok iyi biliyoruz. Ama hukuksuzluklar, yasa çiğnemeler sadece ve sadece HDP'ne yönelik olduğunu da düşünmüyoruz. İster parlamento içerisinde olsun, ister dışında tüm toplumsal ve siyasal muhalefete yönelik saldırılar olarak değerlendiriyoruz" dedi. 

1 Haziran'da tutum belgesi açıkladıklarını anımsatan Oluç, o gün de dikkat çektikleri gibi saldırıların sadece HDP'ye değil, tüm toplumsal kesimlere yönelik olduğunu bir kez daha vurguladı.

'İKTİDAR İRTİFA KAYBETTİĞİ İÇİN SALDIRIYOR'
Oluç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gelin birlikte demokrasi mücadelesini büyütelim, özgürlük, eşitlik, toplumsal adalet, barış mücadelesini büyütelim. Bu mücadeleyi büyüttüğümüz, başarılı adımlar attığımız oranda iktidarı durdurmak, değiştirmek elimizdedir. Biliyoruz ki, aslında bu iktidarın son dönemdeki saldırganlığının temel nedeni her geçen gün toplumda irtifa kaybediyor olmasıdır, seçmen kaybediyor olmasıdır"

'İKTİDARI BİR AN ÖNCE DEĞİŞTİRİP, DÖNÜŞTÜRMELİYİZ'
Oluç, "Salgıda bile halk sağlığını önemseyemeyen, toplumun ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir iktidarla karşı karşıyız" dedi ve ekledi: "O nedenle bu iktidarın bir an evvel demokratik mücadele yolu ile değiştirilmesi ve dönüştürülmesi gerekiyor."

Türkiye'de ekonomik ve hukuk anlamında kriz yaşandığını söyleyen Oluç, "Siz ne kadar rakamları değiştirseniz de, çarşıya pazara çıkan halk yaşanan gerçeği görüyor. Bu ülkede üstünleri hukuku uygulanıyor. Ama bu da mutlaka değişecek" şeklinde konuştu. 

Kürt sorunun çözümü konusunda adım atılmasının da taleplerinden biri olduğunu vurgulayan Oluç, şunları söyledi: "Şengal'e ya da Mahmur'a bomba atılarak hiç bir şey çözülemez. Sesimizin kısılması ile hiç bir şey çözülemez. Ama çözüm diyalog ve müzakeredir" dedi. 

Tüm bu talep ve görüşleri dile getirmeye devam edeceklerini söyleyen Oluç, 20 Haziran'da Ankara'da da bu talepleri Meclis'teki tüm partilere ileteceklerini hatırlattı.

'HDP ASLA AMA ASLA DİZ ÇÖKMEZ'
Oluç, "Şunu çok net söyleyelim, bugüne kadar iktidar partileri de muhalefet partileri de, HDP'yi, ittifaklarını, bileşenlerini ortadan kaldırarak, susturarak, baskı altına alarak, gözaltı ve tutuklamalarla susturamadı, susturamazsınız. Asla ama asla HDP, arkasındaki 6 milyondan fazla seçmen, onların aileleri ile birlikte 20 milyondan fazla insanla asla boyun eğmez, bu baskılara diz çökmez. Bunu defalarca kanıtladık da, şimdi derdimiz bu gerçeğin görülmesi, bilinmesi" şeklinde konuştu.

‘15-16 HAZİRAN MÜCADELE GELENEĞİNİN YAPI TAŞI'
15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50 yıldönümü olduğunu hatırlatan Oluç, işçilerin haklarının gasp edilmesine karşı dört bir yanda büyük bir direniş sergilediğini söyleyerek, "O direniş mücadele geleneğinin önemli bir yapı taşıdır" dedi. Oluç, "Bizler de haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz" diyerek, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.