1 Ekim 2024 Salı

HDP: Antep katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz

Antep katliamının 4. yılı dolayısıyla açıklama yapan HDP, "Antep katliamını düzenleyenleri, arkasındaki güçleri, destekleyen zihniyeti, onlarca istihbarata rağmen önlem almayanları, göz yumanları lanetliyoruz. Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" diye belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 20 Ağustos 2016'da Antep'te düzenlenen bir düğüne, IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırı sonucunda çoğu çocuk 56 kişi hayatını kaybettiği katliamın yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada, "2015'te partimize yönelik Adana, Mersin ve Diyarbakır bombalamalarının, Suruç katliamının ve Ankara katliamının devamı niteliğindeki bu katliam Türkiye tarihinin karanlık sayfalarında yerini aldı" denildi.

HDP MYK açıklamasında "Bu topraklarda ne zaman barış umudu doğsa, barışa giden o yol, karanlık odakların hedefinde oldu. Antep katliamı tam da böyle bir katliamdı. Kürt sorununun çözümü konusunda en kararlı adımların atıldığı dönemde gerçekleşti. KCK'nin müzakere ve çözüm deklarasyonu açıkladığı günün akşamında, Kürt yurttaşların düğünü bombalandı. Üstelik bu ilk değildi. Ankara katliamı da KCK'nin çatışmasızlık ilanından hemen sonra gerçekleşmişti" diye hatırlatıldı.

Türkiye ve Ortadoğu halkların barış içinde yaşamasını istemeyenlerin kanla ve savaşla siyasi ömürlerini uzatma planları yapanların Antep katliamına da göz yumduğu ifade edilen açıklamada, "Tıpkı Ankara, Suruç, Diyarbakır katliamlarına göz yumdukları gibi" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında "Ama Türkiye'de, tüm saldırılara, katliamlara, zulme, tutuklamalara, baskıya rağmen barış ısrarından vazgeçmeyen milyonlar var. İşte o milyonlar, bu toprakların umududur. HDP, barış isteyen, barış ısrarından vazgeçmeyen milyonlarla birlikte mücadeleden asla vazgeçmeyecektir. Antep katliamını düzenleyenleri, arkasındaki güçleri, destekleyen zihniyeti, onlarca istihbarata rağmen önlem almayanları, göz yumanları lanetliyoruz. Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" diye kaydedildi.