29 Eylül 2024 Pazar

HDP 7 bölge için ekoloji raporu hazırladı: Kutlanacak bir çevre günü yok

Dünya Çevre Günü dolayısıyla 7 coğrafi bölgedeki ekoloji tahribat raporu hazırlayan HDP, "Bu tarih bir kutlama günü olamaz ve bir hatırlama günü olma özelliğini de kaybetmiştir. Bu sebeple bu tarihlerde irdelenmesi gereken tam da ekolojik yıkımlar ve bu yıkımlar karşısında verilen mücadelelerdir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri, Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, "Kırk sekiz yıldır dünya ülkeleri '5 Haziran Dünya Çevre Gününü' gezegenin limitlerini hatırlama ve doğaya saygı anması olarak irdelese de gelinen son noktada ne gezegenin limitleri gözetiliyor ne de doğaya saygı duyan ve doğayı gözeten politikalar üretiliyor" tepkisinde bulundu.

HDP'nin açıklamasında kar ve büyüme odaklı yıkıcı neo-liberal politikalar sadece sermaye gruplarını gözetirken, her saldırı birer ekolojik yıkıma dönüştüğüne dikkat çekilirken, "Bu tarih bir kutlama günü olamaz ve bir hatırlama günü olma özelliğini de kaybetmiştir. Bu sebeple bu tarihlerde irdelenmesi gereken tam da ekolojik yıkımlar ve bu yıkımlar karşısında verilen mücadelelerdir" denildi.

Türkiye için görünen tablonun vahim olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hızla bir krize doğru sürüklenen doğal varlıklarımız ve ekolojik ihtilafların olduğu bölgelerdeki halkımızın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamı tehdit altındadır. Sermaye grupları güçlenirken halkımız yoksullaşmakta ve ekolojik sistemlerle bütünlük içinde kurdukları yerel yaşamları bozulmaktadır. Enerji, madencilik, inşaat sektörlerini ve sermayedarları koruyan politikalar biyoçeşitliliği, su varlıklarını, kültür- tarih varlıklarını, tarımı, hayvancılığı, ormanları metalaştırıp sermayenin emrine sunmaktadır. Bunun karşısında duran halk iradesi ise ezilmeye çalışılmaktadır.

"Pandemi sonrasında yaşanması gereken yeni düzeninde artık rant ve sermaye odaklı politikaların yeri yoktur. Hem doğanın sınırları hem halk iradesi gözetilmek durumundadır. Yeni yaşam için ekolojik yıkıma son verilsin"

7 BÖLGE İÇİN TAHRİBAT RAPORU
HDP Ekoloji Komisyonu, "Ekolojik Yıkım-Bölgeler Tahribat Raporu" hazırladı. 7 coğraf bölgede yaşanan yıkımların ve buna karşı yürütülen mücadelelerin yer aldığı raporda, "Salgın dönemi, yasakları deva ettiği günlerde enerji, madencilik ve inşaat sektörü sermaye gruplarının önünü açacak bir çok mevzuat değişikliği veya gelime yaşanmıştır" denildi.

"Ekolojik Yıkım-Bölgeler Tahribat Raporu" tam metin için tıklayınız.