1 Ekim 2024 Salı

HDK: Sincar'da parlayan güneş fermanlarla karartılamaz

HDK Yürütme Kurulu, 14 Ağustos 2007'de Êzidîlere karşı gerçekleştirilen katliamı kınadı, 13. yılında katledilenleri andı. HDK, mücadeleyi büyüterek "halklara karşı ferman" geleneğine son vereceğini vurguladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 14 Ağustos 2007'de Êzidî halkına karşı gerçekleştirdiği ve 73. ferman olarak tanımlanan katliamı kınadı.

Êzidîlerin tarihleri boyunca defalarca baskı ve katliamlara uğradıkları hatırlatılan açıklamada, "Arap İslam devletinin Musul valisi olarak atadığı Hamadani'nin 906 yılında müslümanlığı kabul etmeyen 1000 Ezidi ailesinin katli için çıkardığı ilk fermandan 2014'te IŞİD eliyle uygulanan fermana; Ezidilerin kültürel ve fizikî varlığını ortadan kaldırmaya dönük saldırılar bugün de devam ediyor" denildi.

14 Ağustos 2007'de Ezidîlerin kutsal saydıkları Şengal'e bağlı Sıbe Şex Xıdır ve Tilezer'e yönelik bombalı saldırıda bin yıllık bir fermanlar silsilesinin 73.'sünün yaşandığı kaydedildi.

'TESLİM OLMADI, TESLİM ALINAMADILAR'
Katliamın üzerinden 13 yıl geçtiğini hatırlatan HDK, katliamın siyasi ve idiolojik olarak iki amacının olduğunu söyledi. HDK, "Saldırı sonucunda resmî verilere göre çoğunluğu Ezidî Kürt olmak üzere 500'e yakın insan öldürüldü. Bu saldırının devamı olarak 3 Ağustos 2014'te IŞİD çetelerinin işgali ile gerçekleştirilen katliamla Ezidî varlığı daha kapsamlı bir saldırı konseptiyle hedef alınırken, etrafı düşmanla çevrili bir halk olarak Sincar Dağı ve Kürdistan devriminin öncüsü  Özgürlük Hareketi'nin halk savunma güçleriyle birlikte özsavunmasını gerçekleştiren Ezidî Kürtler, açlıktan- susuzluktan ölmeye katlandı ama teslim olmadı, teslim alınamadı" dedi.

Êzidîlerin bugün de katliam tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edilen açıklamada, IŞİD çetelerinin "yarım bıraktığı" fermanı tamamlamaya ve bölgeyi işgal etmeye dönük düşman politikalarının bugün de bölge devletleri tarafından icra edildiğine dikkat çekildi.

'IŞİD KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ DE HEDEF ALDI'
IŞİD çetelerinin Ortadoğu'da gelişen kadın özgürlük mücadelesini de hedef aldığını ve Şengal'de binlerce kadın ve çocuğun kaçırıldığını hatırlatan HDK, "IŞİD çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar bu ayıbın temizlenmesi ve kaçırılan Êzidî Kürt kadın ve çocuklarının kurtarılmaları için gereken adımları bir an önce atmalıdır" diye ifade etti. 

'HALKLARA KARŞI FERMAN' GELENEĞİNE SON VERECEĞİZ'
HDK, Ezidî Kürtlere karşı çıkarılan fermanları unutmayacağını, mücadeleyi büyüterek "halklara karşı ferman" geleneğine son vereceğinin altını çizdi. 

Onlarca fermana rağmen yaşamı yeniden inşa ederek ortaya koyan Ezidî Kürt halkının varlık mücadelesinin HDK'yi besleyen güçlü kaynaklardan olduğu vurgulanarak, 14 Ağustos Şengal katliamının 13. yıldönümünde katledilen Ezidîler anıldı, insanlık adına kara bir leke olan 73. ferman lanetlendi.