1 Ekim 2024 Salı

HDK İzmir Kültür Sanat Meclisi kuruluşunu ilan etti

HDK İzmir Kültür Sanat Meclisi kuruluşunu ilan ederek iktidarın sanata ve sanatçıya dönük saldırılarına karşı isyanı büyüteceklerini söyledi. Meclis üyeleri, 27 Mayıs günü Kültür Park'ta düzenlenecek açık hava konserine de tüm halkı davet etti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İzmir Kültür Sanat Meclisi'nin kuruluşunu Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. "Sanat direnmektir, yeni yaşama isyanla yürüyoruz" pankartının asıldığı salonda, basın açıklamasını Meclis Eşsözcüsü Mehtap Alişan okudu.

Sanatın toplumların kendini var edebilme ve sürdürmede oynadığı role dikkat çeken Alişan, "Sanat aynı zamanda bir toplumsal kesimin diğer toplumsal kesimler ile ilişki kurma ve geliştirme araçları içerisinde başat rolü oynamaktadır" dedi.

Çok dilli, çok kimlikli, farklı inanç ve toplumlara ait sanat ve kültürün de toplumların var olduğu topraklarda yaşadığını kaydeden Alişan, Anadolu ve Mezopotamya'nın zengin kültürüne dönük saldırıların ise sonuç vermeyeceğini söyledi. Siyasi iktidarın pandemiyi de bahane ederek içeride kutuplaştırma, dışarıda savaş politikalarını topluma dayattığını vurgulayan Alişan, "Bu saldırılara en güçlü isyanı ve karşı duruşu sanatla verebileceğimizi düşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Pandemi boyunca sokak sanatçılarına sokakların yasaklandığını, sanata ve müziğe dair 24.00'dan sonra uygulanan yasağın hala geçerli olduğunu dile getiren Alişan, iktidarın pandemiyi sanata saldırmanın aracı haline getirdiğini ifade etti. Alişan, iktidarın pandemi boyunca sanatçıları görmezden geldiğini söyleyerek, "Pandemi dönemini en ağır şekilde geçiren sokak sanatçıları ise hiçbir şekilde desteklenmedi ve en ağır bedelleri ödedi" dedi.

Alişan son olarak tüm halkı 27 Mayıs günü saat 19.00'da "Sanat direnmektir, yeni yaşama isyanla yürüyoruz" şiarıyla Kültür Park'ta gerçekleştirecekleri ücretsiz açık hava konserine davet etti.