30 Eylül 2024 Pazartesi

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi: Sivas için adalet istiyoruz

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, Madımak'ta katledilen 33 kişiyi andı, adalet istedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Madımak katliamının yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin devletin gözü önünde organize linç saldırısıyla yakılarak 33 kişinin katledilmesinin üzerinden 27 yıl geçtiği hatırlatılan açıklamada, "Televizyonlarda canlı yayınlanan katliam sırasında asker ve polis gerici güruhu durdurmak bir yana, katliama adeta çanak tuttu. Dönemin başbakanı Tansu Çiller ise 'Otel yangınında dışarıdaki vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemiştir' diyerek devletin bu katliamına bakış açısını net olarak ortaya koymuştur" diye kaydedildi.

Katliam davasının göstermelik yapıldığı ve yıllar sonra düşürülerek cezasızlıkla sonuçlandığı hatırlatılan açıklamada, katillerin aklandığı belirtildi.

18 yıllık AKP iktidarı döneminde de Alevilere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Cami Cemevi projesi ve benzeri tahrip edici politikalar ve uygulanmalarla Alevileri asimile etmeye çalışarak, dedelere maaş bağlanması gibi projelerle yeni Hızır Paşalar yaratma arayışlarını bugün de sürdürüyorlar. Sivas Katliamı’nda yer alan katillerin savunmasını yapan avukatların AKP'nin avukatları arasında olduğunu akla getirdiğimizde AKP'nin bakış açısını net bir şekilde görebiliriz" denildi.

Katledilen 33 kişiyi anan HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, açıklamasında şunları belirtti: 

"Katliamın yıldönümünde hiç dinmeyen acımızla sesleniyoruz: Adalet istiyoruz!

"Halklarımıza asimilasyon politikalarınızı dayatmaktan vazgeçin. Tüm katliamlarda ve direnişlerde yaşamını yitirenlerin katillerinin açıklanmasını, katliamları planlayan ve yönetenler yargılansın ve cezalandırılsın."