23 Eylül 2024 Pazartesi

Havuz medyasından Newroz'a sansür

Tüm baskı ve zora rağmen bu yıl da yüzbinler Newroz alanlarına aktı. "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla bir çok kentte kutlanan Newroz, havuz medyası tarafından sansürlendi. Newroz, sadece iki gazetenin manşetinde yer buldu. 2019 Newrozu Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Bingöl, Urfa ve İzmir başta olmak üzere bir çok kent ve ilçede yüzbinlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Ancak, Newroz iktidarın güdümünde olan havuz medyası tarafından görülmedi.

Leyla Güven'in 135. gündür evinde sürdürdüğü, 5 bini aşkın tutsağın tüm hapishanelerde sürdürdüğü açlık grevi kritik günlere doğru ilerliyor. Bu yıl "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" sloganıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle kutlanan Newroz, gazetelerin birinci sayfasında yer bulmadı. Süresiz dönüşümsüz açlık grevini de gündeme almayan havuz medyası, Newroz'u da görmezden geldi.

Newroz'u sadece iki gazete manşetten gördü. Biri Yeni Yaşam Gazetesi. Yeni Yaşam Gazetesi Newroz'la kazanacağız, tecridi kıracağız" manşetiyle çıktı. Diğer gazete olan Evrensel ise, "Halk buradayız dedi" manşetiyle okuyucuyla buluştu.

BirGün Gazetesi ise sadece birinci sayfasından, "Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı" başlığıyla kısa bir haber verdi.

Cumhuriyet Gazetesi de ilk sayfasından gördü ancak, "Nevruz" olarak. Diyarbakır Newroz'unun görüntüsünün kullanıldığı haber "Nevruz'u onbinler kutladı" başlığıyla verildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara'da Ankapark'ın açılışında yaptığı konuşmada, “Televizyonlara talimatı verdim” demişti. Cumhurbaşkanı, daha önce de defalarca basına talimat yağdırmıştı. Bu talimata uyan basın, Newroz'u, alanlara çıkan milyonların taleplerini yine görmezden geldi.