20 Eylül 2024 Cuma

Havalimanı işçileriyle dayanışan 26 kişinin davası ertelendi

3. havalimanı işçileriyle dayanışmak amacıyla 15 Eylül 2018'de Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınan 26 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşma 23 Mayıs'a ertelendi.
3. havalimanı işçileriyle dayanışmak amacıyla Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınanlar hakkında açıklan davanın ilk duruşması Kartal Anadolu Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmaya tutuksuz sanıklar ile avukatlar hazır bulundu. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün de izlediği duruşma kimlik tespiti ile başladı.
 
Ardından savunmalara geçildi. Kemal Güzel, iddiaları kabul etmediğini belirterek, gözaltına alınmadan önce polislerce darp edildiğini ifade etti. Murat Bostancı da savunmasında iddiaları kabul etmeyerek, "Polis eylemin yapıldığı civarda bulunan çocukları döverek gözaltına aldı. Duruma tepki gösterdim. Bunun üzerine gözaltına alındım. Polis aracında uzun süre ters kelepçe ile bekletildim" dedi. Savunma yapan diğer sanıklarda polislerce kötü muameleye maruz kaldıklarını ve darp edildiklerini dile getirdiler.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Sanık savunmaları ardından avukatlar söz alarak, müvekkillerinin beraatı yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti verdiği ara kararında, savunmasını yapan sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına, savunmasını yapmayan sanıklara ise sonraki celseye kadar süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 23 Mayıs'a erteledi.
 
DURUŞMA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
 
Adliye önünde bir araya gelen platform üyeleri ile yargılananlar, "İş cinayetlerini işleyen patronlar ve gerekli denetimleri yapmayanlar yargılansın, 3. havalimanı işçilerinin haklı mücadelesi yargılanamaz" pankartını açtı. Açıklamaya DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı da katıldı. 
 
Basın açıklamasını 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına Bahadır Altan okudu. 3. havalimanında 52 işçinin katledildiğini hatırlatan Altan "Bugün açılan davanın ilk buluşmasına geldik. Toplantı ve gösteriş yürüyüşleri kanununa muhalefetten polise mukavemetten dava açan yargı ne yazık ki bu 52 işçinin katliamına karşı denetim görevini yapmayan devlet görevlilerine tek bir soruşturma dahi açmadı. Ama bu ülkede insanlar öldürülürken buna dikkat çekmek isteyenlerin anayasal hakkı engellendi basın açıklaması yapma hakkı engellendi ve gözaltına alındı. Şimdi bizi yargılayacak olan yargıdan aslından bizler bunun hesabını sormaya geldik" diye belirtti.