23 Eylül 2024 Pazartesi

Havai fişek fabrikası katliamı davasında ailelere engel

Sakarya'da 3 Temmuz günü yaşanan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamada 7 işçinin ölümünden sorumlu olanların yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. "Hendek için adalet" pankartıyla adliyeye yürümek isteyen aileler polis tarafından engelledi ve mahkeme salonuna alınmadı. Katillerin aklanmak istendiğine dikkat çeken aileler, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Sakarya'nın Hendek İlçesinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen ve 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davanın ilk duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Fabrika sahiplerinin de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 7 kişi hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve yaralananlar, "Hendek için adalet" yazılı pankart ile adliye önüne yürümek istedi. Polis tarafından engellenen aileler, mahkeme salonuna da alınmadı. Aileler "Patlamayı yaşayan biziz, bizi almıyorlar içeri. Katiller korunuyor" dedi. Adalet için mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren işçi aileleri, "Parası olan kazanmayacak bu davayı, üç kuruş için fabrikada kölelik yapanlar kazanacak. Parası olan üç gün yatıp çıkmayacak" dedi.

Duruşmayı DİSK, KESK, Eğitim-Sen ve TMMOB temsilcileri de takip etti. Fabrika sahiplerinin avukatları patlamanın sabotaj olabileceğini savunurken, mahkeme heyeti salondaki fiziki yetersizlik bahanesiyle duruşmayı 15 Mart tarihine erteledi. Tutuklu 5 sanık hakkında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Duruşma sonrası açıklama yapan aileler, "Sonuna kadar gideceğiz, davamıza sonuna kadar sahip çıkacağız, bırakmayacağız. Parası olanın kayrıldığı, parası olmayanın zulüm gördüğü bir memleket istemiyoruz. MÜSİAD bilmeyiz, TÜSİAD anlamayız. Bu insanlar ekmeklerini kazanırken ya ölmekten döndüler ya da yakınları, işçi arkadaşları öldü. Adalet istiyor bu insanlar" diye belirtti.