23 Eylül 2024 Pazartesi

Hatimoğulları: Kimsenin siyasetimize engel olmasına izin vermeyeceğiz

Partisinin İstanbul 2. Olağanüstü Kongresinde konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yerel seçimlerde adayları halkın önüne kurdukları sandıklarla demokratik bir şekillerde belirleyeceklerini duyurdu. İlk hedeflerinin kayyumla gasp edilen belediyelerini geri almak ve az farkla kaçırdıkları yerde kazanmak olduğunu kaydeden Hatimoğulları, örgütlenme seferberliği ilan ettiklerini hatırlattı. İstanbul'un önemine dikkat çeken Hatimoğulları, iktidarın İstanbul'u rant alanına çevirmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin İstanbul 2. Olağanüstü Kongresinde söz aldı. Yüzlerce kişinin katılımıyla Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezinde gerçekleşen kongreye Hatimoğulları, alkışlarla sahneye çıktı.

'CUMARTESİ ANNELERİNE SELAM OLSUN'
İstanbul'un medeniyetlere beşiklik ettiğini hatırlatan Hatimoğulları, direnenleri tek tek sayarak selamladı. Cumartesi Annelerine 700. haftadan itibaren Galatasaray Meydanının yasaklandığına dikkat çeken Hatimoğulları, kayıp yakınlarının saldırılar karşısında kayıplarını aramaktan bir an bile geri durmadığını söyledi. Uzunca bir aradan sonra Cumartesi Annelerinin Galatasaray Lisesi önünde açıklama yaptığını kaydeden Hatimoğulları, "Bu Cumartesi Annelerinin başarısı, kesintisiz direnişin başarısı, selam olsun Cumartesi Annelerine. Mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

'SINIRLARI TANIMADAN BARIŞ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Ortadoğu'da yaşanan savaşlara dikkat çeken Hatimoğulları, "Halklarımız yaşamlarını kaybediyor. Ve inanın ki o toprakların altında uğruna mücadele ettikleri, savaştıkları petrol kadar insan kanı var ne yazık ki. Kürt halkı on yıllardır oralarda katlediliyor. Araplar, Ermeniler on yıllardır oralarda katlediliyor. Ve şimdi İsrail Gazze'ye yeni bir saldırı düzenledi. Bir süre önce başladı, on binlerce insan çoluk, çocuk, kadın, genç, sivil insanı katletti. İki milyon insanın yaşadığı Gazze'yi adeta açık bir cezaevi haline getirmiş durumdalar. Buradan İsrail'i kınıyor, barış mücadelesinin yükselmesi için HEDEP olarak dün olduğu gibi bugün de mücadeleye devam edecek, sınırları tanımadan barış demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN'DA MÜCADELE DEVAM EDİYOR'
Gazze bir yandan boşaltılmaya çalışılırken halk katılırken bir yandan Rojava'nın bombalandığını söyleyen Hatimoğulları, iktidarın ikiyüzlü politikalarına dikkat çekti. Erdoğan'a seslenen Hatimoğulları, "Halkın düşmanı olan bu iktidar asla ve asla halkların derdine çare üretemez. Kırk yıldır devam eden Kürt sorununun bu coğrafyada barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi dışında bir yöntem yoktur" dedi. İstanbul'un göbeğinde halkların ekmeği küçülüyorsa, işçiler yan yana geldiğinde grev sergilemek istediğinden onlara "bunlar bölücü, yanlarında durmayın" deniyorsa bunun altında yatan nedenin Kürt sorunu olduğunu söyleyen Hatimoğulları, Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülene dek dört parça Kürdistan'da mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

'TECRİDE KARŞI HEP BİRLİKTE SESİMİZİ YÜKSELTELİM'
Tecridin derhal ortadan kaldırılarak PKK lideri Abdrullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması için mücadele edeceklerini söyleyen Hatimoğulları, "Buradan CPT'ye, insan hakları kuruluşlarına, Ortadoğu ve Türkiye'deki bütün halklara 'gelin tecridi hep birlikte kıralım, gelin Öcalan'a tecridin kırılması için hep birlikte sesimizi yükseltelim' diyoruz" çağrısında bulundu.

'CAN ATALAY DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'
Yargıtay'ın TİP Antakya Milletvekili Can Atalay hakkında ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu hatırlatan Hatimoğulları, yargının içindeki düzenin kokuşmuş olduğunu dile getirdi. Büyük bir hukuk skandalına imza atıldığını belirten Hatimoğulları, "Bizler Yargıtay 3. Dairenin kararını tanımıyoruz. Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz" dedi.

'İSTANBUL'U RANT ALANINA ÇEVİRMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Bugün Düzce depreminin yıldönümü olduğunu anımsatan Hatimoğulları, 1999 yılında Gölcük ve Düzce olmak üzere iki deprem yaşandığını ve bunlardan İstanbul'un da etkilendiğini hatırlattı. Birkaç ay önce Maraş ve Antakya merkezli yaşanan depremleri hatırlatan Hatimoğulları, "Yakın tarihte bu kadar büyük bir yıkımın yaşanmadığı ağır bir depremi yaşadık. Bu iktidar depremzedelere hala sahip çıkmadı. Deprem bölgesinde yaşayan insanların bir ekmeğe, suya ihtiyaçlarının farkında değil. Gidermeye çalışmıyor. Tam da bunlar konuşulurken İstanbul'u rant alanına çevirmek isteyen iktidar yeni bir yasayı parlamentodan çıkardı. Kentsel Dönüşüm Yasası ve rezerv alan ilan edilecek. Size, 'eviniz, bahçenizi rezerv alan içinde ilan ediyoruz' diyebilirler. Sizler, bir sabah kalkıp evlerinin kamulaştırıldığını görebilirsiniz. Amaç gerçekten depreme dayanıklı evler yapmaksa biz HEDEP olarak zaten bunun yanındayız. Ama bunların amacı bu değil, İstanbul'u Kanal İstanbul projesinde olduğu gibi daha büyük bir rant alanına çevirmek, yandaşlara rant alanı açmak istiyorlar. Bizler yaşam alanlarımızı sonuna kadar savunacağız. Bizler depremzedelerin taleplerinde olduğu gibi onları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

'HALK SEFERBERLİĞİNİ İLAN EDİYORUZ'
HEDEP'in yerel seçimlerde ne yapacağının çokça sorulduğunu aktaran Hatimoğulları, "Burada büyük İstanbul kongremizi gerçekleştirirken altını çizmek istiyoruz. Partimiz atlatmış olduğu genel seçimlerin çok geniş bir şekilde değerlendirmesini yaptı. Bu değerlendirmede siz değerli halkımızla yapılan toplantılar, örgütlerimizle yapılan toplantıların sonuçları merkezimiz tarafından detaylı değerlendiriliyor. Şu ana kadar gelinen noktada kararlaşmalarımız oldu, en önemlisi kayyum atanmış belediyelerimizi tek tek geri almak. Kayyum rejimi antidemokratik bir rejimdir, faşizmin ve otoriterleşmenin ta kendisidir. Kayyum rejimi Kürde senin seçme ve seçilme hakkın yok demek anlayışıdır. O nedenle ilk işimiz bunları geri almak, az farkla kaçırdığımız belediyelerimizi bu seçimlerde hep beraber geri almak olacak. Bunun için büyük bir halk seferberliği ilan ediyoruz" dedi.

İstanbul'da her mahallede, her semtte gitmedik ev, çalmadık kapı, sıkılmayan el bırakılmaması çağrısı yapan Hatimoğulları, seferberliğin hem Kürdistan hem de batı için oldukça önemli olduğunu belirtti.

'ADAYLARIMIZI HALKIN ÖNÜNDE SANDIK KURARAK BELİRLEYECEĞİZ'
"Adaylarınızı nasıl belirleyeceksiniz" sorusunun sıkça sorulduğunu belirten Hatimoğulları, "Bu kararlardan en önemlisi Türkiye'de birinci ve ikinci olduğumuz ilçelerde, belediyelerde, belediye eşbaşkanları adaylarımızı halkın önüne sandık kurarak belirleyeceğiz. Doğrudan demokrasiyi bu seçimde illerimize, ilçelerimize ve tüm Türkiye'ye göstereceğiz" dedi.

'İSTANBUL'UN ASLİ ÖZNELERİYİZ'
Hatimoğulları şöyle devam etti: "Bizler İstanbul'un asli özneleriyiz. İstanbul demek tek başına İstanbul' değildir. İstanbul Siirt'tir, İstanbul Iğdır'dır, İstanbul Bingöl'dür; İstanbul Türkiye ve Kürdistan demektir. Burada ne yapılırsa bölgede, bölgede ne yapılırsa karşılığının burada alınacağını biliyoruz. Bu nedenle bizler hali hazırda kongremizi gerçekleştirirken Ankara'da yerel yönetim konferansımız gerçekleşiyor."

'BİZİ KİMSE YOK SAYAMAZ'
HEDEP'i, Kürt halkını, HEDEP'in bileşenlerini görmezden gelenleri uyaran Hatimoğulları, bu seçimlerde Türkiye halklarının kazanmasına odaklanacaklarını söyledi. "Bizler hep birlikte kazanmaya odaklanacağız. Biz bu ülkede üçüncü siyasi partiyiz, hiç kimsenin bizi görmezden gelmesine, bizlere kayyum atamasına hiç kimsenin bizim siyasetimize zincir vurmasına izin vermedik. Bu yerel seçimlerde de buna asla izin vermeyeceğiz" diyen Hatimoğulları, seferberlik çağrısını yineledi.

Vedat Türkali'nin "Bekle Bizi İstanbul" şiirini okuyan Hatimoğulları, "Mutlaka kazanacağız. An serkeftin, an serkeftin" diyerek konuşmasını sonlandırdı.