22 Eylül 2024 Pazar

Hastalığı ağırlaşan Mahmut Badur için İzmir'de eylem

Daha önce hasta tutsak Mahmut Badur için eylem yapan İHD İzmir Hapishane Komisyonu, Badur'un sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri aktardı. Badur'un hapishanede kaldığı sürede birçok yeni hastalığa ve eski hastaklarının derinleşmesine maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, Mahmut Badur'un durumunu yakından takip etmeyi sürdürecekleri kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsak Mahmut Badur'un son durumuna dikkat çekmek için bir araya geldi. Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma!" pankartının açıldığı eylemde basın metninin Kürtçesini Eşbaşkan Zilan gümüş, Türkçesini ise yönetim kurulu üyesi Ahmet Çiçek okudu.

Mahmut Badur'un 59 yaşında olduğu ve 31 yıldır hapishanede olduğu hatırlatılan açıklamada, "Müebbet hapis cezasına hükümlüdür. Çeşitli hapishanelerde bulunduktan sonra şu an Ödemiş T Tipi Kapalı CİK'unda tutulmaktadır. İHD'nin hasta mahpuslar listesinde yer almaktadır. Badur, uzun zamandır kalp hastasıdır. İki kez kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş ve kalbinde stent bulunmaktadır. Stent, uzun zaman önce takıldığı için, değiştirilmiş ve ayrıca ikinci stent takılmıştır. Böbreğinin biri alınmış, buna bağlı olarak düzenli bir şekilde kontrollerinin yapılması gerekmektedir" denildi.

Badur'un ailesinin verdiği bilgi ise açıklamada şöyle aktarıldı: "Ailesinden aldığımız bilgiye göre dizlerinde sıvı kaybı oluşmuştur. Bunların yanı sıra dizleri su toplayıp şiştiği için dizlerinden su alınmıştır. Dikkat edilirse Badur, hapiste kaldığı sürede birçok yeni hastalığa ve eski hastalıklarının derinleşmesine maruz kalmıştır. Bu böyle devam ettiği sürece olumsuzluklar artacak ve geri dönülemez noktaya gelinecektir. Bunca hastalığa ve ilerlemiş yaşına rağmen çıktığı İEG'de (İdari ve gözlem kurulu) keyfi bir şekilde denetimli serbestlik hakkını 6 ay ertelemiştir. Oluşabilecek her türlü olumsuzluktan bu kurul ve yetkililer sorumlu olacaktır. Biz insan hakları savunucuları, görevli ve yetkililerin hasta mahpuslara yaklaşımlarını ve Mahmut Badur'un durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz."