23 Eylül 2024 Pazartesi

'Hasta tutuklu İbrahim Tekin derhal serbest bırakılsın'

İHD İzmir Şubesi, Şakran 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde 24 yıldır tutuklu olan Akciğer hastası İbrahim Tekin'in durumuna dikkat çekerek, tüm ağır hasta tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle yaptıkları eylemin 473. haftasında Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.
 
"Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde, İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Şakran 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde 24 yıldır tutuklu bulunan Akciğer hastası İbrahim Tekin'in durumuna dikkat çekti.
 
İHD Şube yöneticisi avukat Ali Aydın, hapishanelerdeki açlık grevlerinin yayıldığını belirterek, Leyla Güven'n 129 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Hapimhanelerde açlık grevine giren tutukluların kritik günlerinde olduğunu belirten avukat Aydın, "Eğer açlık grevcilerine belirli kriterlere uygun bir şekilde yaklaşılmazsa birçok yeni hasta tutuklu oluşacaktır. Geri dönülemez noktada ise ağır hasarlar meydana gelecektir. Yetkilileri ölümlerin çıkmaması için insan yaşamını dikkate alan bir şekilde göreve davet ediyoruz" diye konuştu.
 
'TÜM HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
 
Şakran 2 No'lu T Tipi Hapibhanesi'nde 24 yıldır tutuklu bulunan İbrahim Tekin'in durumuna dikkat çeken avukat Aydın, şöyle devam etti: "İbrahim Tekin 1994'te İzmir Devlet Güvenlik mahkemesinde yargılanmış ve ceza almış. 1995'te ikinci davasından müebbet ceza almıştır. 24 yıldır hapishanededir. Birçok sağlık sorunlarıyla boğuşmaktadır. Akciğer sorunları nedeniyle nefes alma tüpü (makine) ile yaşamaktadır. Soğuklarda makinenin kullanımı sıkıntı olmaktadır. Ayrıca kapasiteye göre kalabalık bir ortamda yaşaması ona sıkıntı vermektedir. Uyku apnesi bulunmaktadır. Göbek fıtığı, kasık fıtığı, burun ve iç guatrdan ameliyatları geçirmiştir. Yine kendi bildirimine göre fıtık için Aliağa hastanesine gittiğinde film çekmişler ve kan almışlar. Tahlillerin sonucunda kadın doktor 'ciğerinde kanser lekesi var' demiştir. İbrahim Tekin'in şahsında tüm ağır hasta tutuklular serbest bırakılsın istiyoruz."